NovoServe upgradet zijn Europese netwerkbackbone naar 100GE

0
444

NovoServe heeft zijn Europese netwerkbackbone geüpgraded van 40GE (Gigabit Ethernet) naar 100GE. De leverancier van op maat ontwikkelde dedicated server en virtual server (VPS hosting) oplossingen aan klanten wereldwijd, heeft hiervoor significante investeringen gedaan in onder andere high-end Arista Networks 7280QR routers.

NovoServe’s Europese netwerkbackbone met wereldwijd bereik beslaat verschillende datacenters in Nederland en Duitsland die redundant met elkaar zijn verbonden. De ‘ring-gebaseerde’ netwerkbackbone heeft onder andere Points-of-Presence (PoP’s) in de eigen datacenters van NovoServe in Doetinchem (NovoServe DCD ) en Enschede (NovoServe DCT). Daarnaast is het Europese netwerk van NovoServe ook verbonden met datacenters in Amsterdam (NIKHEF), Hengelo (Previder), een tweede datacenter in Enschede (Equinix), alsmede datacenters in Frankfurt, in Duitsland (TelecityGroup).

Met de investering in deze netwerk upgrade naar 100GE wil NovoServe de capaciteit van de Europese netwerkbackbone in lijn brengen met het groeiende klantenbestand en de toenemende behoefte aan extra bandbreedte van bestaande klanten.

De Arista Networks 7280QR routers die NovoServe in zijn netwerkbackbone heeft geïmplementeerd hebben een totale throughput van 2.16 Terabits per seconde (12x 100Gb en 24x 40Gb poorten). De investering van NovoServe in deze twee high-end 100G Ethernet routers en bijbehorende netwerkapparatuur komt op een moment dat de gebruikersvraag naar 100GE routing en switching netwerken steeds verder toeneemt, zoals wordt bevestigd door onderzoeksorganisaties IDC en Dell’Oro.

Het meest recente onderzoek van IDC op dit vlak, de IDC Quarterly Ethernet Switch Tracker en IDC Worldwide Quarterly Router Tracker, laten zien dat 100GE shipments op dit moment snel groeien, vooral ook vanwege het gebruik door hyperscalers en enterprises. 100GbE shipments waren goed voor 13.6% van de totale wereldwijde Ethernet switching omzet in 2018 vergeleken met 8.5% in 2017. De wereldwijde omzet uit 100GE is in het derde kwartaal van 2018 door de 1 miljard dollar grens gebroken. Omzetcijfers voor 100GE routers kwamen in het derde kwartaal uit op 1,1 miljoen dollar, wat betekent dat 100GE routers op dit moment een marktaandeel hebben 14,8% binnen de algehele markt voor routers. Ook Dell’Oro Goup voorspelt een significante vraaggroei naar 100 Gigabit Ethernet poortcapaciteit. Volgens Dell’Oro Group’s 3Q 2018 Ethernet Switch – Data Center Report zal de vraag naar 100GE poorten in 2019 verdubbelen.

Cloud service providers, gaming en e-commerce bedrijven

“De huidige investering in de NovoServe netwerkbackbone is het antwoord op een toenemende behoefte aan netwerkpoorten met hogere snelheden,” zegt Paul Hoogsteder, Interconnection Manager bij NovoServe en verantwoordelijk voor de upgrade van de netwerkbackbone. “Ook de stijgende datavolumes in de ‘edges’ van onze Europese netwerkbackbone en het groeiende klantenbestand spelen een rol bij de upgrade naar 100GE. Daarnaast wordt de behoefte aan netwerkbandbreedte gevoed door ontwikkelingen zoals de verdere cloud adoptie, een groei in analytics workloads en het gebruik van real-time streaming applicaties.”

“Wij zien de behoefte aan hoge-bandbreedte binnen de datacenter omgeving met name vanuit cloud service providers, SaaS providers en (cloud) gaming bedrijven,” zegt Hoogsteder. “Ook flink wat e-commerce providers vragen om meer bandbreedte en hogere netwerksnelheden. 100 Gigabit Ethernet biedt hen dat. De nieuwe netwerkrouters maken het mogelijk om veel hogere bandbreedte connecties en veel snellere datatransfer ratio’s te realiseren. De nieuwe routers ondersteunen daarnaast de nieuwe generatie netwerkprotocollen. Ook verwachten we een significante verbetering in energie-efficiëntie in de datacenter omgeving te realiseren met deze 400W routers en de kleine 1U vormfactor van de apparatuur.”

400GE netwerk snelheden

“Om verder tegemoet te komen aan de groeiende hoge-bandbreedte behoefte, zijn we nu al aan het kijken naar 2020 en verder,” zegt Herke Plantenga, CEO en mede-oprichter van NovoServe. “Afgelopen jaar hebben Arista Networks en andere netwerkfabrikanten, waaronder Juniper en Cisco, aangekondigd om hun productportfolio’s met netwerkrouters ook al geschikt te maken voor 400 Gigabit Ethernet. Waarschijnlijk zullen cloud service providers de eerste klanten zijn die willen overstappen van 100GE naar 400GE. Daarmee zouden CSP’s hun hoge-bandbreedte behoeften verder kunnen invullen. Aan de andere kant verwacht ik dat ook e-commerce partijen en gaming providers het soort klanten kan zijn dat geïnteresseerd is in het verder optimaliseren van de throughput voor hun applicaties.”

“Tegelijkertijd voorspelt Arista Networks dat de productvolumes in 400 Gigabit Ethernet nog steeds relatief laag zullen zijn in 2019,” zegt Plantenga. “Persoonlijk kijk ik wel uit naar de nieuwe netwerkopties die 400GE ons gaat brengen. Dell’Oro Market Research heeft voorspeld dat het gebruik van 400GE in de datacenter omgeving al begin 2020 significant zal toenemen. Zelf kijk ik er wat pragmatischer tegenaan, ik verwacht dat de adoptiesnelheid van 400GE in de netwerkomgeving iets langzamer zal gaan. De upgrade van 10GE netwerken naar 100GE poortcapaciteit is nog maar net begonnen. Er zijn nog steeds veel gebruikers wereldwijd die 10GE inzetten en peeren via 10GE. Met de huidige upgrade van de NovoServe netwerkbackbone naar 100GE lopen we voorop in de markt, zowel in Nederland als internationaal. Waarschijnlijk zal de vraag naar 400GE ergens richting 2021 relevant worden. We houden het in ieder geval scherp in de gaten en zullen op het juiste moment de benodigde stappen nemen.”

Source link

Vorig artikelInterforce versnelt zijn infrastructuur met ‘full flash’-storage
Volgend artikelAftellen tot CloudFest