Hostingwereld en datacenters kunnen niet zonder elkaar

0
432

Als alle Nederlandse hosting- en Cloudaanbieders één ding gemeen hebben is het wel dat ze allemaal hun hardware in een datacenter hebben staan. Hosters kunnen niet (meer) zonder datacenters.

En omgekeerd zie je dat de cloudsector steeds belangrijker wordt voor de datacenter wereld. De allergrootste DC’s, de zogenaamde hyperscalers, zijn de vestigingen van de grote publieke cloud aanbieders. Google in de Eemshaven, Microsoft in Noord-Holland om het dicht bij huis te houden hebben datahallen van meerdere hectaren, de megawatts vliegen je om de oren.

Ook bij de commerciële datacenter wereld, de colocatie aanbieders , zijn de cloud providers de belangrijkste driver van groei. Met de verdere ontwikkeling van de migratie van IT van on-premise naar cloud gaat het aandeel van de cloud providers alleen maar groter worden.

Maar de relatie tussen de cloud en het datacenter verandert snel. Dankzij virtualisatie doen we meer met minder hardware, en we stellen steeds hogere eisen aan stroomverbruik, efficiency en zuinigheid. Ook willen we niet meer gevangen zijn van het ecosysteem van een enkele hard- of software vendor. We hebben behoefte aan open standaarden en we willen nieuwe technologie met elkaar kunnen delen.

Dat verklaart het groeiende succes van het Open Compute Project. Bekend als OCP. De OCP foundation, ooit opgericht door Facebook, heeft als doel het openbaar maken en delen van ontwerpen van producten voor het datacenter.

Dat gaat van server design, data storage ontwerp, rack modellen, maar ook energiezuinigheid en open networking switches.

Sinds de start in 2011 is het concept geleidelijk aan zijn weg gaan vinden in de datacenter en cloud wereld. De grotere gebruikers van cloud, zoals Google en Facebook, en in Europe ook OVH, liepen natuurlijk voorop. Door die enorme reuzen on board te krijgen zijn ook steeds meer hardware vendoren zich aan aansluiten bij het project, zoals HPE of Cumulus.

Het bereikt nu een punt waar ook de middelgrote en wat kleinere cloud bedrijven baat beginnen te hebben bij het adopteren van OCP oplossingen. Bij het Amsterdamse datacenter van maincubes (bij Schiphol), staat inmiddels een OCP Experience Center waar Cicle B en Rittal een demo hebben opgezet die laat zijn hoe een OCP datacenter eruit ziet (het Experience Center is overigens meer dan een demo, het is een volledig operationeel DC).

Op 10 maart aanstaande organiseert ISPConnect bij maincubes samen met Datacenterworks een informatiebijeenkomst over OCP. Wat is het? Wat heb je eraan? Wat kun je ermee bereiken? Wat betekent het voor energiezuinigheid? Wat doen de partijen die er al mee werken? Ook horen we graag van jullie eigen ervaringen met OCP.. Werk je er al mee? Of heb je juist besloten om het niet te doen? En waarom dan? Wil je dat delen met de community? Kom dan naar maincubes op 10 maart!

Er is ook een lunch, gelegenheid om het OCP Experience Center te bezoeken en daar alle vragen over te stellen, en natuurlijk een borrel achteraf. Leden van ISPConnect krijgen een flinke korting voor het event.

Ik nodig iedereen graag uit om zich ervoor aan te melden! Registreren kan via deze link.

Source link

Vorig artikelCooperation with Zayo Group
Volgend artikelISPConnect organiseert voor de zesde keer Dutch Night @CloudFest