mijndomein.nl – Blog maken? 3 tips om het beste cms te kiezen

0
426

Als je start met bloggen dan is de eerste vraag die je vaak hebt: hoe maak ik een blog? Om je blog te beheren, heb je een systeem nodig. We noemen dat een content management systeem, ofwel cms. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een goed cms voor je blog? Ik heb het nagevraagd bij onze experts en geef je 3 tips.

1. Kies een cms dat werkt voor blogs

Er zijn tientallen systemen te vinden waarmee je een website maakt. De ene is makkelijker dan de andere. Maar niet alle cms’en zijn zeer geschikt voor blogs. Sommige systemen focussen namelijk op andere voordelen. Er zijn ook cms’en die zich juist vooral richten op bloggen. Dat is een voordeel omdat je daarmee vaak makkelijker een goede blog maakt.

2. Is het een modern cms?

Hoe up-to-date is het cms en wordt hij goed bijgehouden door de makers? Er zijn twee belangrijke redenen om te kiezen voor een modern cms.

Meer bezoekers naar je blog

Een modern blog cms biedt de nieuwste technieken voor SEO. Dat betekent dat de kans groter is dat je hoger in de zoekresultaten van Google komt. Met als gevolg meer bezoekers. Een voorbeeld: Google straft websites die langzaam openen door ze lager in de zoekresultaten te zetten. Als het cms van jouw blog ervoor zorgt dat hij snel laadt en als je deze snelheidstips ook gebruikt, dan komt jouw blog dus misschien wel hoger in de resultaten dan je concurrenten.

Minder risico op hacks door criminelen

Ook voor blogs is een veilig cms belangrijk. Je wilt namelijk niet dat hackers op jouw blog inbreken en gegevens stelen of jouw blog gebruiken voor andere criminele activiteiten. Een modern blog cms bevat de nieuwste beveiligingstechnieken. Zoek dus uit hoe nieuw het cms is en of de makers regelmatig updates geven waardoor jouw website up-to-date blijft.

3. Mogelijkheden en opties voor je blog

De meeste cms’en die zich richten op blogs hebben natuurlijk een goede blogfunctie. Maar wat wil je er verder mee doen? Heb je nog specialen wensen? Bedenk dat van tevoren goed. Heb je voldoende aan een basis cms of heb je meer wensen dan dat? Zoek uit welk cms voldoet aan jouw wensen voor je blog zodat je niet naderhand spijt hebt van je keuze.

Onze keuze: WordPress

Als wij onze eigen tips opvolgen, dan komen we uiteindelijk uit op WordPress. Oorspronkelijk is dit cms gemaakt voor bloggers en inmiddels gebruikt maar liefst een derde van alle websites WordPress. Het is een makkelijk systeem om mee te werken en nieuwe blogs publiceren, is eenvoudig. Voor onze eigen blog gebruiken we ook WordPress.

Een ander voordeel is dat WordPress een open source systeem is. Dat betekent dat iedereen er iets aan toe mag voegen. Daardoor heb je duizenden thema’s en plugins tot je beschikking en maak je de blog die jij voor ogen hebt.

Updates krijg je bij WordPress regelmatig en omdat het systeem zo veel gebruikt wordt, gebruik je steeds de nieuwste technieken op het gebied van SEO en beveiliging. Let er wel op dat je de juiste plugins kiest en die ook regelmatig bijwerkt.

Wat je nodig hebt om een WordPress blog te maken

Je WordPress blog heeft een plek nodig op internet en een adres. Dat zijn je domeinnaam en webhosting. De prijzen verschillen per aanbieder, maar denk aan bedragen van €9 exclusief btw per jaar voor een .nl domeinnaam en ongeveer €6 exclusief btw per maand voor de hosting. WordPress zelf download je vervolgens en installeer je op je webhosting. Sommige aanbieders geven bij je webhosting ook direct e-mail. Dat betekent dat je ook kunt e-mailen met de naam van je blog, zoals jouwnaam@blognaam.nl.

“Ik kies liever een gratis cms voor mijn blog”

Dat kan, cms’en als blogger.com of wordpress.com (niet wordpress.org!) zijn daar voorbeelden van. Het grote nadeel is dat je dan veel minder mogelijkheden hebt voor je blog en veel afhankelijker bent van de aanbieder van het cms. Je krijgt ook geen eigen webadres: bij wordpress.com krijg je bijvoorbeeld blognaam.wordpress.com in plaats van blognaam.nl. Wil je dat wel?

Het klopt dat je iets moet investeren als je een goede blog wilt starten. Maar dat is het zeker waard. Neem eens een kijkje bij onze pakketten:

  1. Domeinnaam kiezen (je webadres).
  2. Kies voor het Webhostingpakket inclusief e-mail en installeer WordPress.
  3. Technisch niet sterk? Met ons WordPress Hostingpakket installeren wij WordPress voor jou en krijg je tips om van start te gaan.

Ps: kies je voor WordPress, vergeet dan niet zelf de updates te installeren en maar ook backups van je blog!

Source link

Vorig artikelSmart Robot Market – 2020: Top Impacting Factors, Technological Advancement, Industry Analysis and Business Statistics By 2027 | ABB, iRobot Corporation, Grey orange pte ltd, Epson America Inc., Rethink Robotics, KuKa and SoftBank Robotics
Volgend artikelWireless Charging Market – 2020: Industry Size, Market Share, Growth Opportunities and Business Statistics By 2027 | Texas Instruments Inc., Samsung Electronics Co. Ltd., Qualcomm Incorporated, and Integrated Device Technology Inc.