2021 gaat een veel beter jaar worden dan 2020!

0
377
Blog van Simon Besteman

De beste wensen aan jullie allemaal!
werkgroepen Dutch Cloud Community

2021 gaat een veel beter jaar worden dan 2020. De eerste maanden wort het nog een beetje knokken, maar de voorspelling is dat er een sterk herstel gaat volgen. Laten we het hopen.

Vanuit ISPConnect en DHPA, eigenlijk mag ik al zeggen: vanuit Dutch Cloud Community, willen we ook graag dat dit een jaar wordt waarin we als sector sterker worden, en verder professionaliseren. Er is natuurlijk al veel gebeurt het afgelopen jaar in die richting, en we kunnen met zijn allen doorpakken in de richting van een steeds meer volwassen branche.

Sluit je aan bij de DCC werkgroepen

Wij werken hier graag aan mee. Ik wil jullie uitnodigen om je aan te sluiten bij een van de vier werkgroepen die regelmatig (nu natuurlijk nog virtueel) bij elkaar komen om gezamenlijke, gedeelde oplossingen te bedenken voor issues waar we allemaal mee geconfronteerd worden, samen te werken aan verbeteringen van ons collectief aanbod, maar ook informatie en tips met elkaar uit te wisselen en van elkaar best practices af te kunnen kijken (alleen wat vrijwillig gedeeld wordt vanzelfsprekend)

Onder de vlag van Dutch Cloud Community zijn 4 werkgroepen. Drie zijn al actief, opgezet door DHPA, en de vierde zal in het eerste kwartaal van start gaan. De deelnemers komen meestal eens per maand bij elkaar, en daarnaast nemen mensen naar eigen inzicht en beschikbaarheid “huiswerk” op zich om offline stukken voor te bereiden voor de volgende meeting.

Werkgroepen Security, Normalisatie, Juridisch & Marketing

De eerste werkgroep gaat over Security. Naast de netwerken van DHPA en ISPConnect sluiten hier ook NBIP, Cyberveilig Nederland en het Anti Abuse Netwerk (AAN) bij aan. Ook het CSIRT -DSP team neemt deel aan de besprekingen. Deelnemers zijn CISO’s, security experts, mensen die verantwoordelijkheid dragen voor security of die ermee werken.

De onderwerpen kunnen heel breed zijn, van beveiliging tot aansprakelijkheid tot het beheer van informatiestromen over kwetsbaarheden.

Dan hebben we een werkgroep over normalisatie. En komt samen onder begeleiding van het NEN. Deze werkgroep buigt zich over bestaande normen, informatiebehoefte en onderwerpen als finance en authenticatie. Ook wordt een checklist voor verwerkersovereenkomsten opgesteld. De groep werkt bijvoorbeeld met gebruikersgroepen om SLA’s af te stemmen waardoor de leden een voorsprong kunnen hebben op andere partijen in de markt doordat zij werken met reeds goedgekeurde documenten.

(Tekst gaat verder onder foto)

Photo by Dylan Gillis on Unsplash

De derde werkgroep is een juridische task force. Die werkt op onderwerpen als wet- en regelgeving, op leveringsvoorwaarden, de impact van bijvoorbeeld het Privacy Shield arrest op de sector. Kijkt ook naar de verschillende rechtzaken die lopen en die een impact op de branche als geheel kunnen hebben. Vanzelfsprekend hebben de meeste deelnemers aan deze groep een juridische achtergrond. Maar zeker welkom zijn ook die mensen die aan de gebruikende kant staan. Bijvoorbeeld contract managers, compliancy mensen en dergelijke. Aan deze werkgroep neemt onze partner ICTRecht ook deel.

Tenslotte gaan we in Q1 een marketing werkgroep oprichten. De preciese doelstelling van deze groep moet nog worden gedefinieerd, maar het zal draaien om het promoten van de Nederlandse cloud en de lokale specialisten die meer zichtbaar dienen te worden:

  • cloudadoptie verhogen,
  • het highlighten van de unieke propositie van Nederlandse aanbieders,
  • de kracht van onze industrie duiden,
  • en gezamenlijke acties opzetten waar we als gemeenschap allemaal beter van worden.

En wellicht gaan we met een klein team ook weer verder werken aan de update van het SLA Framework waarvan in december door DHPA de jongste versie is uitgebracht.

Kom erbij, het is ook voor jou interessant

In al deze werkgroepen is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Iedereen kan meedoen met de tijd die hij of zij beschikbaar kan stellen ervoor. Er is niet een verplichting van een x aantal uren per maand. Er zijn ook geen kosten aan verbonden. De binding doorheen ons netwerk wordt hiermee sterker. Peers leren elkaar persoonlijk kennen. En wisselen ervaring uit. Ook zijn er al een aantal zeer nuttige initiatieven ontstaan zoals het SLA framework, de verwerkerovereenkomst en handleiding, verschillende checklists. Zo is er binnenkort ook een checklist voor algemene voorwaarden voor cloud service providers te verwachten.

Ik nodig jullie allemaal uit om te overwegen om zelf, of met iemand van jullie organisatie je aan te sluiten bij de task forces!

– Advertisement –

Source link

Vorig artikelRelined – Edwin de Steenhuijsen Piters: de coronacrisis versterkt de behoefte aan goede connectiviteit
Volgend artikelWerken bij SIDN – Interne auditor