Dit was de Proxmox Dag 2024

0
10
Dit was de Proxmox Dag 2024

Dit bericht verscheen eerder bij Tuxis

Na de lunch mocht Stefan Hanreich van Proxmox aan de bak. En het publiek ook! Stefan nam ons mee in de nieuwe SDN functionaliteit. En dat is een vrij complex ding! Dankzij SDN kan Proxmox op vier verschillende manieren VM en Hypervisors aan elkaar knopen:

  • Simple zones
  • VLANs
  • QinQ
  • VXLAN/EVPN

Vooral die laatste zorgde voor nogal wat zwetende mensen. Omdat je met VXLAN ethernet weer verpakt in IP, krijg je naast dat je moet nadenken over je eigen VM’s, ook nog te maken met de routering van alle protocollen. Hierdoor kwamen termen als IS-IS, OSPF, BGP en EVPN een aantal keer ter sprake, wat niet voor iedereen gesneden koek was.

Stefan vertelde ook over de plugins die Proxmox SDN al heeft. Zo integreert het met Dnsmasq, PowerDNS, Netbox en PHPIpam. Waardoor je Proxmox dus DNS records kunt laten aanmaken, of DHCP-leases kunt laten vastleggen in je IPAM.

Ook SDN krijgt nog allerlei nieuwe features, zeker in combinatie met de Proxmox Firewall. Omdat door SDN een Proxmox Hypervisor ook nog verkeer zou kunnen gaan NATten voor zijn VM’s, is er een extra FORWARD-chain nodig in de firewall. Ook wil Proxmox de robuustheid van conntrack-statussen bij VM-migraties verhogen, ook met het oog op de Proxmox Datacenter Manager.

 

Dit bericht verscheen eerder bij Tuxis

Vorig artikelAWS and Microsoft warn CMA that curbing cloud discounts harms UK customers and investment