BIT-blogs – Gastblog | Werknemer blijf van mijn data af!

0
502

Helaas komt het in de praktijk regelmatig voor dat (ex)werknemers (vlak voorafgaand) aan het einde van het dienstverband, belangrijke data van hun werkgever wissen of deze laten lekken. Wat te doen als dit binnen uw eigen organisatie gebeurt?

Aansprakelijkheid werknemer

Indien blijkt dat uw werknemer de betreffende data opzettelijk heeft vernietigd of heeft laten lekken, dan is de werknemer in beginsel aansprakelijk voor de door de organisatie geleden schade. De vraag is echter of de betreffende werknemer voldoende vermogen heeft, zodat de schade daadwerkelijk op hem kan worden verhaald. Ook geldt in veel gevallen dat het  kwaad al is geschied, omdat het incident imagoschade tot gevolg heeft. Uiteindelijk is niet alles écht financieel te compenseren.

Datalek

Verder is het van belang om na te gaan of sprake is van een datalek. Het is mogelijk dat de betreffende werknemer de data heeft gedeeld met derden. In dat geval is de kans groot dat u het datalek moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. U kunt dit juridisch laten toetsen. Het is raadzaam om een eventuele melding zorgvuldig te doen, omdat dit onderdeel is van de totale verslaglegging die relevant is voor een eventueel aansprakelijkheidsvraagstuk.

Voorkomen is beter dan genezen

Vanuit zowel het arbeids- als het ICT-recht gezien, is het van belang om bewust te zijn van de kwetsbaarheid van een organisatie als het gaat om data(beheer). Met name wanneer u in de nabije toekomst afscheid verwacht te nemen van een werknemer die toegang heeft tot belangrijke data van u of uw klanten. In dat geval is het verstandig om tijdig maatregelen te treffen. U verkleint hiermee de kans op het verlies of beschadiging van data door het toedoen van de betreffende werknemer. Beperk uw alertheid niet alleen tot uw eigen data, maar bescherm ook voldoende de data (die u beheert) van uw klanten. In de praktijk komt het regelmatig voor dat een werknemer schade veroorzaakt door het vernietigen dan wel lekken van data van de klant.

Vanzelfsprekend dient u hierbij ook rekening te houden met arbeidsrechtelijke- en privacyrechtelijke aspecten. Het is dan ook raadzaam om hier tijdig juridisch advies over in te winnen.

Wilt u meer weten over juridische IT-onderwerpen?

Check dan regelmatig onze rubriek ‘Wet- & Regelgeving’ waar u meer artikelen vindt over wetten en regels specifiek voor de hostingbranche. Uiteraard kunt u ook uw vraag direct richten aan advocaat R.M. (Reny) Stark van Van Veen Advocaten via 0318 687 803.

Source link

Vorig artikelInGaAs Camera Market Astonishing Growth 2020 | Lumentum Operations LLC, Albis Optoelectronics AG, Thorlabs, Inc., Xenics, New Imaging Technologies, Allied Vision Technologies GmbH and More
Volgend artikel3D Machine Vision Market Key Competitors | LMI Technologies, Hermary Opto Electronics INC, Ricoh CO., LTD, Omron Corporation and More