maandag 24 juni, 2024

Over ons

Help Oekraïense weeskinderen en steun Care for Kids Now

De stichting Care for Kids Now zet zich in voor weeshuizen in Oekraïne en biedt hulp aan weeskinderen die door het oorlogsgeweld moesten vluchten naar het buitenland.

Op de tweede dag van de oorlog in Oekraïne is Guy Horowitz meteen richting Oekraïne gegaan om te kijken hoe hij kon helpen. Hij sloot zich aan bij een project om 600 mensen, waaronder meer dan 150 weeskinderen, uit Odesa onder te brengen in Roemenië. Met gedoneerde goederen hebben de kinderen weer toegang tot wat ze echt nodig hebben: zorg, liefde en veiligheid.

Het is uit dit project dat Care for Kids Now is ontstaan. “Al voor de oorlog was Oekraïne het land met de meeste weeskinderen in Europa”, vertelt Horowitz, die in het dagelijks leven fysiotherapeut is in Amsterdam en zelf wortels heeft in het land. Tijdens de actie in Odesa zag hij dat de nood hoog was. Kinderen zonder thuis of familie waar ze op kunnen terugvallen zijn in vredestijd al buitengewoon kwetsbaar. In tijden van oorlog is hun situatie al helemaal dramatisch, zo ziet Horowitz. “Vooral de kleinere, minder gevestigde weeshuizen hebben dringend hulp nodig om hun kinderen in veiligheid te brengen en de zorg te geven die ze nodig hebben. Daarom hebben we een platform opgezet om de behoefte van ieder weeshuis te bepalen, en daaraan te voldoen.”

Het belangrijkste is daarbij dat de juiste goederen op de juiste plek terecht komen. Om dat te garanderen kiest Care for Kids Now nadrukkelijk voor direct contact met de weeshuizen. De behoefte is veranderend en hangt volgens Horowitz af van wat er al gedoneerd is. “Speelgoed en kleding zijn in het begin van de oorlog veel gedoneerd, dus dat is nu beschikbaar voor hen”, noemt hij. Voor een weeshuis met dringend behoefte aan kinderschoenen heeft Care for Kids Now contact gelegd met een plaatselijke groothandel. “Maar we werken bijvoorbeeld ook met een weeshuis voor kinderen met een visuele beperking in Lviv met een tekort aan borden en bestek”, zegt Horowitz. “Recent heeft deze weeshuis en middelbare school ook 60 kinderen ondergebracht die de bombardementen in Kharkiv zijn ontvlucht. Ze hebben ook een oven nodig.”

Care for kids now!

Over het algemeen zoekt Care for Kids Now vooral studiematerialen en televisies voor de weeshuizen, maar bijvoorbeeld ook middelen om verbouwingen te betalen en leerkrachten aan te kunnen nemen. Ook moet er veel hulp en aandacht uitgaan naar de verzorgers van de weeskinderen, zo zegt Horowitz. “De vrouwen die deze kinderen onder hun hoede nemen werken 24 uur per dag en zitten fysiek en mentaal aan de grenzen van hun kunnen”, zegt hij. “Het is cruciaal om hen maximaal te steunen met het belangrijke werk dat ze doen.”

Een ander recent project van Care for Kids Now is het Bukivsky weeshuis in een oud landhuis in een bos bij het plaatsje Sambir, West-Oekraïne. Het weeshuis voor jonge vrouwen met lichamelijke en psychische stoornissen maakt zich op voor de ontvangst van vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne. “We zijn in contact gekomen met de directeur, Mykola Stryukov”, zegt Horowitz. “Met hem hebben we een lijst van de behoeften opgezet. De meeste dingen op die lijst zijn gepland om begin mei te worden geleverd. Maar er is nu een acute behoefte aan beddengoed.” Tijdens hun zoektocht heeft Care for Kids Now een beddengroothandel in Lviv bereid gevonden om dekens, kussens en lakens voor 25 bedden te doneren. “De meiden zijn echt geweldig”, vertelt Horowitz. “Ze zijn open, creatief, nieuwsgierig en ongelooflijk vriendelijk. Van een van hen, Svetlana, hebben we zelfs een kunstwerk ontvangen. Wij hopen dat zij met onze hulp op zijn minst comfortabel en rustig kunnen slapen.”

Ga voor meer informatie naar de website van Care for Kids Now: https://www.careforkidsnow.org/. Daar kunt u contact opnemen met de organisatie voor meer informatie hoe u kunt helpen, of meteen doneren via de donatieknop.

.