WordPress plugins zijn handig, maar als je er te veel van hebt dan wordt het een bende. Met te veel plugins kan je website ook nog eens langzamer laden. Met deze tips kan jij makkelijk de juiste WordPress plugins kiezen.
De goede kanten van WordPress plugins
WordPress is het meest gebruikte systeem ter wereld om je website mee te beheren. Schaf een domeinnaam aan met webhosting en dan kun je WordPress zelf installeren. Heb je niet zoveel verstand van de technische kant van het internet, kies dan voor WordPress Hosting en je kunt met een paar klikken starten met je website. De installatie wordt geregeld en je krijgt tips om makkelijk aan de slag te gaan.
Na de installatie is het aan jou om je plugins te kiezen. Met plugins voeg je allerlei opties toe aan je website. Van plugins voor afbeeldingen tot SEO, van een kalenderplugin tot een donatieknop, alles is mogelijk. WordPress is namelijk een open source systeem en dat betekent dat iedereen plugins kan maken. Er zijn duizenden plugins beschikbaar om jouw eigen unieke website te maken.
Checklist WordPress plugins kiezen
Zoveel plugins, waar moet je beginnen? Je wilt juist die plugins die jou verder helpen. Houd er bij je keuze rekening mee dat je al die plugins ook regelmatig moet updaten om je website veilig te houden. Criminele hackers gebruiken oude plugins namelijk om in te breken in jouw website en hem te gebruiken voor bijvoorbeeld DDos-aanvallen.
Verder hebben veel plugins gevolgen voor de snelheid van je website. Hoe meer en zwaardere plugins, hoe groter de kans dat je website slomer laadt. Dat speelt weer mee voor jouw plek in de Google zoekresultaten en hoeveel klanten je kwijtraakt omdat je website sloom laadt.
Belangrijk dus dat je juist die plugins kiest die je echt nodig hebt en per soort plugin ook de juiste keuze maakt. Gebruik deze checklist als je zoekt naar de juiste plugin voor jouw website:
- Hoeveel sterren heeft de plugin en hoeveel mensen hebben sterren gegeven? 5 sterren is makkelijker te behalen met 5 waarderingen dan met 500.
- Hoeveel actieve installaties heeft plugin? Hoe meer gebruikers, hoe groter de kans dat je een goede plugin te pakken hebt.
- Updates: wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Op welke PHP-versie draait hij? Vanaf welke WordPressversie kun je hem gebruiken? Hoe nieuwer, hoe kleiner de kans dat criminele hackers hem kunnen gebruiken.
- Wat schrijven anderen over de plugin? Google hem eens en kijk wat je tegenkomt. Misschien is de plugin ook wel te vinden op reviewsites. Zoek verder uit wie er achter de plugin zit. Hoe betrouwbaar zijn de makers?
- Hoe groot is de plugin? Hoe groter de plugin, hoe groter de kans dat hij drukt op de snelheid van je website. Denk dus goed na hoe belangrijk de plugin voor je is en hoeveel je dat waard vindt. Jetpack is er zo eentje. Het is een zware plugin maar erg uitgebreid met handige functies, statistieken en meer. Deze plugin vervangt veel losse plugins, wat je juist weer ruimte kan schelen. Maar heb je echt alle functies van Jetpack nodig? Verdiep je er goed in.
Als laatste niet een check, maar iets waar je op moet letten: er zijn veel gratis plugins, maar soms is goedkoop juist duurkoop. Afhankelijk van je wensen is het soms beter om te investeren in een betaalde plugin.
WordPress plugin tips van onze experts
Eerder schreven we al over de belangrijkste WordPress plugins die je moet hebben en dé WordPress plugins van 2018. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en zijn veel van die plugins zeker nog belangrijk. We stippen er een paar aan.
Website builders
Bouw jij je eigen WordPress website, dan is een builder handig om je website mee aan te passen. Kolommen, blokken, teksten en afbeeldingen aanpassen kan eenvoudig en je ziet direct wat je doet. In onze ogen zijn er twee goede plugins en ja, je moet (gedeeltelijk) voor ze betalen: Elementor en Beaver Builder. Zoek je een website builder voor WordPress, lees dan eens meer over deze twee opties.
Meer bezoekers op je website met plugins
Wie wil er niet meer bezoekers op de website? Voor inzicht in bezoekersaantallen, tijden en meer, is MonsterInsights een slimme tip. Naast Google Analytics natuurlijk.
Veel website-eigenaren zetten SEO in om meer verkeer te krijgen. Daarmee verbeteren ze hun website zodat hij hoger komt in de resultaten van zoekmachines zoals Google. Yoast is nog steeds de beste plugin voor tips & trucs in je SEO-websiteteksten.
Laadtijd van je website
Google telt ook de laadtijd van je website mee als het bepaalt waar jouw site in de zoekresultaten terecht komt. Er zijn genoeg plugins om je daarbij te helpen, zoals plugins voor lazy load (lees meer) en voor cache zoals Cache Enabler. Of gebruik de wat ingewikkeldere W3 Total Cache.
Plugins zelf kunnen je website ook vertragen. Doe daarom regelmatig een check en verwijder de plugins die je niet meer gebruikt. Gebruik Met P3 profiler om te zien hoeveel impact plugins hebben op je laadtijd.
Plugins om je website veilig te houden
Nog steeds is iThemes Security een supergoede plugin voor een veilige WordPress website. Zelfs de gratis versie verhoogt de veiligheid enorm. Wordfence Security is ook een optie die veel gebruikt wordt. Je hebt ze niet allebei nodig, 1 uitgebreide beveiligingsplugin is voldoende om je website veiliger te maken. Andere handige plugins rondom beveiliging zijn invisible recaptcha (lees meer) en Google Authenticator.
Houd trouwens ook zelf in de gaten dat je plugins up-to-date zijn. Als je een nieuwe plugin downloadt, doe dat dan in WordPress zelf zodat je zeker weet dat de plugin geen virussen of malware bevat. Klik in het linkermenu op plugins > nieuwe plugin. Alles wat bij WordPress wordt aangeboden is ook door WordPress gecontroleerd. Bekijk ook eens de checklist veilige website voor een compleet plaatje.