Slechts 8 rack-configuraties
De reden is eenvoudig: omdat het gebruik van OCP-technologie u helpt om van uw racks een commodity item te maken op basis van volledig gestandaardiseerde hardware.
Dat vraagt om een uitleg. In legacy-omgevingen zijn geen 2 racks hetzelfde. In traditionele kasten bevindt zich altijd een grote verscheidenheid aan gespecialiseerde apparatuur. Denk aan servers, maar ook een mix van NAS, SAN’s, switches, routers, load balancers, firewalls en heel veel andere apparatuur.
Laten we nu eens kijken naar OCP-racks. Ze zien er altijd opvallend identiek uit. Het enige wat we zien is héél veel OCP-servers. Wist u dat Facebook – met zijn miljoenen en miljoenen geïnstalleerde systemen natuurlijk een van de grootste OCP-gebruikers ter wereld – slechts 8 verschillende rack-configuraties gebruikt? Ja, dat leest u goed: slechts 8.
Eén hardware-platform
Hoe doen ze dat? En hoe kan dat u als hostingbedrijf of service provider ook helpen?
In de wereld van Open Compute is bijna alles wat we doen gebaseerd op slechts één hardware-platform: de OCP-server. Welke rol al die servers spelen binnen de totale IT-infrastructuur is afhankelijk van de open source-software die op elk systeem is geïnstalleerd. Zodat diezelfde OCP-server een switch, een firewall of een databaseserver kan worden. Het is de software die op de server wordt geïnstalleerd die de specifieke functie of rol bepaalt. Dat verhoogt uw flexibiliteit natuurlijk enorm!
Nieuwe diensten in slechts een paar minuten
Neem dit voorbeeld. Als hostingbedrijf of service provider heeft u een klant die een extra firewall nodig heeft. In de oude wereld zou dat betekenen dat er een extra firewall box moet worden besteld, zodat deze – na dagen of weken wachten – kan worden geïnstalleerd.
In een OCP-infrastructuur gaat dat heel anders. Want in een OCP-omgeving start je gewoon een nieuwe Linux-container waarin je – met behulp van open source Network Function Virtualization (NFV) software – een virtuele firewall installeert. En deze Linux-container wordt vervolgens ingezet op een van de standaard OCP-servers die u al in uw racks heeft staan.
Terwijl het bestellen en installeren van een traditionele firewall dagen of weken kan duren, is deze virtuele firewall binnen enkele minuten operationeel. Dit betekent dat u die extra service vrijwel direct kunt aanbieden (en in rekening kunt brengen!) aan uw klant. En heefts uw klant geen behoefte meer heeft aan deze extra beveiligingsapparatuur? Dan hoeft u alleen nog maar de container te verwijderen.
OCP geeft u dus de mogelijkheid om door middel van schaalvoordelen uw flexibiliteit drastisch te vergroten. U kunt uw klanten snel helpen als ze een nieuwe service nodig hebben. Ook als zij die service maar voor een paar weken nodignhebben.
Multi-skilled medewerkers
Maar er is meer.
Laten we eens kijken naar uw werknemers. Het aantal operationele medewerkers dat nodig is om een OCP-datacenter draaiende te houden is dramatisch kleiner dan in traditionele omgevingen. Door alle verschillende hardware-systemen die in legacy racks worden gebruikt, heeft u vaak 1 fulltime medewerker nodig om slechts 6 racks te beheren. In de OCP-wereld zijn de meeste racks identiek en bestaan ze voor het overgrote deel uit OCP-servers. Dus 1 persoon is in staat om veel meer servers en racks te beheren. En omdat OCP-servers zijn ontworpen met een scherp oog op beheerbaarheid zien we nu OCP-datacenters waar 1 persoon tot 45.000 (!) servers kan beheren.
Maar daarmee zijn we er nog niet. In Scandinavië staat een op OCP gebaseerd datacenter waar ze hun operationele medewerkers graag ‘multi-skilled’ noemen. Want het handjevol mensen dat zij voor het runnen van hun datacenter in dienst hebben, is in staat om een grote verscheidenheid aan taken uit te voeren: het verwelkomen van gasten, het wisselen van servers, het verrichten van eenvoudige elektra-werk, etc. En zoals ze graag als grapje tijdens presentaties vertellen: hun medewerkers houden ook de parkeerplaatsen sneeuwvrij.
Schaalvoordelen
Ook voor u als service provider of hostingbedrijf geldt heel duidelijk dat het inzetten van OCP-apparatuur u veel flexibeler maakt. U profiteert van schaalvoordelen omdat u een groot aantal servers kunt kopen en deze met behulp van open source-software kunt omtoveren in switches, firewalls, enz. En ja, u kunt ze ook als servers inzetten. En de operationele medewerkers in uw datacenter? Zij onderhouden een datacenter dat in principe bestaat uit een groot aantal identieke systemen. Ze hebben dus binnen no-time veel ervaring met het onderhoud van die systemen, terwijl ze ook nog tijd hebben om andere taken uit te voeren.
Wilt u meer weten?
In maincubes AMS01 in Amsterdam hebben we een Europees OCP Experience Center beschikbaar waar u meer kunt leren over OCP. Hier hebben we engineers en partners beschikbaar om u te helpen bij het ontwerpen en testen van uw eigen OCP-omgeving.
Antje Tauchmann, Head of Marketing bei maincubes