Tuxis B.V. – Wie mooi wil zijn moet pijn lijden

0
432

Bron: Tuxis B.V.

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden

Al in 2016 zijn wij begonnen met het aanbieden van daDup; onze eigen S3-compatible storage. Naast dat het via het Amazon S3 protocol bereikbaar is zetten we het ook op grote schaal in voor back-ups van de TCC’s van onze klanten.

SSH/SFTP-compatible

Vorige maand kregen we het verzoek om daDup ook geschikt te maken voor het rsyncen van back-ups, via SSH. Een veelgebruikte back-upmethode voor Unix-gebruikers.

Omdat we eerder dit jaar daDup al hadden uitgebreid met CIFS/Samba (zodat je via Windows een hele grote disk aan je machine kunt koppelen) was dit niet een hele grote uitdaging. Binnen een dag of twee zorgden we ervoor dat je met SSH, Key-authentication, in een chroot kon inloggen op daDup. Je krijgt met SSH keurig een console en ook SFTP is mogelijk.

Uh-oh, performance

En daar diende zich een probleem aan. Omdat daDup een bulk-storage dienst is waar de focus niet ligt op IOPS maar op veel opslag voor weinig geld, was de performance van de SSH-access ver beneden peil.

Een bestand bestaat eigenlijk uit twee delen: de data in het bestand en de data over het bestand; metadata. In Ceph (wat daDup is) sla je die twee onderdelen apart op. De data is natuurlijk het grootste gedeelt als het gaat om formaat, maar de metadata wordt het meest benaderd en aangepast. Bij het rsyncen van een back-up wordt metadata heel veel geraadpleegd, maar alleen als een bestand nieuw of anders is wordt de data daadwerkelijk aangepast.

Doordat daDup uit alleen draaiende disken bestond, werden die wel heel erg druk met kleine operaties; voelbaar op het hele daDup cluster.

 

Enter SSD

Gelukkig kunnen de servers die daDup vormen ook nog wat SSD’s aan en kunnen we Ceph vragen de eerder genoemde metadata anders te behandelen dan de echte data. Gisteren hebben we de SSD’s in het cluster gezet en het migreren van data in gang gezet..

pgs: 55844965/114922938 objects misplaced (48.593%)

recovery: 808MiB/s, 294objects/s

Met ongeveer 300 objecten per seconde gaat deze operatie dus nog wel even duren..

Even pijnlijden dus

Zolang daDup bezig is met het verplaatsen van data zullen de servers en disken extra hard moeten werken. Maar aan het einde van deze werkweek wordt iedereen er blij van.

Ook daDup via S3/CIFS/SSH/SFTP testen? Vraag een account aan en ga hard! (Over een dag of twee dan ;))

Het bericht Wie mooi wil zijn moet pijn lijden verscheen eerst op Tuxis B.V..

Dit bericht is afkomstig van één van de leden van ISP Connect, zie hier de bron.

The post Tuxis B.V. – Wie mooi wil zijn moet pijn lijden appeared first on ISPConnect.

Source link

Vorig artikelDe impact van onverwachte situaties op datacenters
Volgend artikelNieuws – .nl in de spotlight: onlinekookcollege.nl