Tuxis B.V. – Voorkom migratie vanuit de cloud

0
479

Bron: Tuxis B.V.

En u vraagt zich terecht af: waarom? Dé cloud is immers schaalbaar, snel, zorgeloos, voordelig, transparant, eenvoudig, goed bereikbaar en wordt overzichtelijk gefactureerd…. toch? Dat staat immers in de folder en wordt luidkeels geroepen door de experts. Je bent GEK als je hardware koopt. En van privacy moet je niet zo’n probleem maken. Jouw data staat heus wel veilig. Doe mee met de trektocht naar de cloud! En we roepen gewoon dat IEDEREEN dat gaat doen, dan wordt het vanzelf waar.

Er is een uitdrukking: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan…..

De praktijk is immers heel anders. Bedrijven die wat verder kijken gaan de public cloud niet eens in. En er zijn genoeg redenen om een eigen omgeving te hebben en niet te kiezen om uw omgeving op de hardware van een ander te draaien.

Als we het artikel van Gitlab combineren met onze bevindingen en die van onze klanten kunnen we het volgende concluderen:

  • Storage oplossingen waaronder Ceph (de software gedefinieerde storage) geeft veel schaalbaarheid maar werkt niet goed wanneer resources gedeeld worden met andere klanten. Dit is zelfs niet op te lossen met tijdrovend tunen en tweaken. Er zijn simpelweg te veel variabelen.
  • Er is een, soms onbekende, grens aan de geleverde performance. Heb je meer nodig, dan moet je flink meer betalen of je wordt afgestraft met lange responstijden.
  • Eigen hardware is economisch veel voordeliger en betrouwbaarder
  • De data in de cloud is niet altijd goed bereikbaar. Die conclusie is te trekken uit het feit dat een aantal cloudaanbieders het mogelijk maken om premium traffic in te kopen en ervaringen met klanten die hybride cloud oplossingen willen bouwen.
  • Op uw factuur met alleen VPS-en staan kosten voor IOPs, verschillende soorten VPS-en, snapshots, meerdere soorten traffic, meerdere soorten storage, IP-adressen. Niet echt een simpele factuur.
  • Het gaat toch gewoon stuk.
  • De exit strategie is altijd ingewikkeld.

De public cloud: Het is niet perse snel, niet perse goed en zelden goedkoop.

Het andere scenario

Eigen hardware ingericht als cluster of private cloud.
U regelt met één klik de aanschaf van hardware, het onderhoud, het beheer, het plaatsen in het datacenter en het inrichten zodat het klaar is voor gebruik. Die ene klik is de klik op akkoord als u de offerte voor uw cluster krijgt.

En dat komt natuurlijk doordat de ontwikkelingen in het datacenter op eigen hardware ook gewoon door gaan. De tijd van raid controllers, RAID sets, afhankelijkheden van één enkel onderdeel zijn allang voorbij. Ook op uw hardware wordt alles in software gedefinieerd. Gewoon één beheerpaneel waar u vrij bent om te bepalen wat u wilt gebruiken, hoe u het wil gebruiken en hoeveel u ervan wil gebruiken.

De argumenten waarom eigen hardware of private cloud een slecht idee is houden tegenwoordig geen steek:

  • Uw eigen hardware wordt gemonitord en gerepareerd mocht het uberhaubt al defect raken. En als het defect raakt buiten garantie? Dan kost het een keer een voeding, geheugen of moederbord. U hoeft er uw bed niet voor uit en de kosten voor die hardware zijn allang terug verdient. Uitval van hardware betekent overigens niet uitval van uw diensten.
  • Het is gewoon schaalbaar. Toegegeven, naar beneden schalen qua opslagruimte, geheugen of rekenkracht is wat lastig. Daar staat tegenover dat de terugverdientijd van de eenmalige aanschaf van de hardware ongeveer 1,5 jaar is. De krimp zou plaats moeten vinden binnen 1,5 jaar. En krimpen komt in de praktijk zelden voor. Data groeit, capaciteitgebruik groeit. Bedrijven groeien. En opschalen gaat in stapjes en is vaak niet eens van invloed op de maandelijkse kosten.
    De grootste stap is een complete node erbij. Die kosten zijn laag dankzij het gehanteerde Cluster Concept.
  • De factuur is eenvoudig en lager. De colocatiekosten, stroom, onderhoud en dataverkeer staan op de factuur. En die factuur zal iedere maand ongeveer gelijk zijn. Ook als u een keer flink wat IOPS, geheugen of CPU kracht gebruikt hebt. Geen verassingen achteraf dus.. En dat laatste is een groot nadeel in de public cloud. Die ene foute query kan zomaar een paar honderd euro kosten.
  • De levertijd is langer dan één dag. Geef ons echter twee weken, en uw cluster of private cloud is klaar voor productie.

En dan zijn er natuurlijk ook nog gewoon de voordelen:

  • Veel lagere maandelijkse kosten
  • Apparatuur kan als investering in de boeken
  • Alle privacy-, rechten- en eigendom- uitdagingen zijn in een klap van tafel
  • U bepaalt hoeveel capaciteit u geleverd wilt krijgen en waar het voor gebruikt wordt
  • Uw exit strategie is een stuk eenvoudiger (Lees deze blog daarover)

Lees meer over uw private cloud

Lees het verhaal van Gitlab.

Dit bericht is afkomstig van één van de leden van ISP Connect, zie hier de bron.

– Advertisement –

Source link

Vorig artikelTuxis B.V. – Beschikbaarheidsketen
Volgend artikelAWS News Blog – AWS Network Firewall – New Managed Firewall Service in VPC