Over twee weken is het alweer tijd voor CloudFest 2021. Vorig jaar waren we allemaal al heel ver met de organisatie van het evenement toen opeens duidelijk begon te worden hoe ingrijpend de Coronavirus pandemie aan het groeien was. Eind februari nam de organisatie het besluit om de stekker eruit te trekken.
Ook voor ons was het een enorme klap. Wij waren al maanden bezig met de Dutch Night, er waren al meer dan 400 aanmeldingen, alles stond paraat. Op het laatste moment moesten we alles stopzetten. Wij waren er helemaal kapot van.
Tijdens 2020 heeft CloudFest een aantal online events georganiseerd, van virtuele borrels tot inhoudelijk symposia, op zoek naar de beste formule om dit jaar een succesvol online event neer te kunnen zetten. Het was al tijdens de zomer duidelijk dat het nog te vroeg zou zijn om weer “gewoon” met zijn allen naar het EuropaPark af te reizen.
Ik heb hier in oktober een podcast interview met Soeren von Varchmin, de CEO van CloudFest, over opgenomen, dat is hier te beluisteren.
Dutch Track thema: Security
De editie 2021 is verspreid over drie dagen, dag drie heeft het thema: Security. CloudFest heeft ons gevraagd om op die dag een Nederlandse track in te richten. Op hetzelfde thema van veiligheid.
Het is een kans om voor het internationale publiek van CloudFest een aantal Nederlandse initiatieven die relevant zijn voor de rest van Europa te showcasen. Dat doen we natuurlijk graag!
De Dutch Track is op donderdag 25 maart tussen 10 en 12. We nodigen jullie van harte uit om je aan te melden (als je dat nog niet had gedaan), dat kan gratis op de website van CloudFest 2021.
Het programma is ook interessant als je gewoon Nederlander bent.
CloudFest 2021: Het programma
We gaan het Anti Abuse Netwerk presenteren. De brede coalitie die we vorig jaar hebben opgezet, als samenwerking tussen bedrijven, brancheorganisaties, non-profits en overheid waarin alle partijen die zich inzetten om het internet veilig te houden met elkaar samenwerken. Dit is (voor zover ik weet) iets dat nog nergens anders ter wereld bestaat. Inge Bryan zal die presentatie verzorgen.
Ook op het programma: de Nationale Wasstraat, de coöperatieve Anti-DDOS oplossing die door het NBIP is ontwikkeld en waar al een groot deel van het Nederlandse internet achter zit. Octavia de Weerdt, de directeur van NBIP, zal hier het woord nemen.
Wido Potters van AbuseIO komt presenteren over de open-source, gratis software toolkit om abuse te managen die steeds meer gebruikt word, bij ons maar ook in het buitenland is de belangstelling hiervoor groeiende.
En Bernardus Jansen, van het team van Michel van Eeten bij de TU Delft, zal een onderzoek naar digitale soevereiniteit presenteren.
Misschien komt er nog een presentatie bij, dat zijn we nog aan het regelen.
Kom erbij, op die dag is er nog heel veel interessants te beleven op CloudFest. En laten we er even van uit gaan dat we dit jaar genoeg vorderingen gaan maken met inenten dat we volgend jaar weer lekker naar het EuropaPark kunnen gaan om na 2 jaar niks toch weer een Dutch Night te houden!