Deze 6 criteria helpen u het juiste OCP Ready datacenter te kiezen

0
456
Deze 6 criteria helpen u het juiste OCP Ready datacenter te kiezen

Dit bericht verscheen eerder bij maincubes

Onverwachte voordelen

Toen dit Chinese bedrijf een proof of concept deed, ontdekten ze iets verbazingwekkends. Het installeren van 1000 op OCP gebaseerde servers in hun datacenter kost precies dezelfde hoeveelheid tijd die een traditionele colocatiefaciliteit nodig heeft om … de dozen en het plastic verpakkingsmateriaal te verwijderen waarin 1000 legacy servers en legacy switches bij hun faciliteit aankomen. En voor de duidelijkheid: daarna dienen al deze uitgepakte IT-apparaten nog wel in racks te worden geïnstalleerd. Hun conclusie: het installeren van een OCP-server kost 250 (!) keer minder tijd dan het installeren van traditionele IT-apparatuur. De reden voor dit enorme voordeel is natuurlijk het feit dat OCP-apparatuur in volle racks bij het datacenter aankomt in plaats van losse dozen met daarin apparaten die eerst nog moeten worden uitgepakt. Kunt u zich de afvalberg voorstellen die ze achteraf moeten opruimen?

Kiezen voor open source hardware biedt vaak onverwachte voordelen.

Steeds meer cloud providers, SaaS/IaaS-bedrijven en enterprise IT-afdelingen kijken naar het implementeren van een open source hardwarestrategie. Omdat veel gebruikers kiezen voor een cloud-only benadering, betekent dit bijna altijd dat ze de mogelijkheid onderzoeken om hun open source hardware in een externe faciliteit te hosten. Veel colocatie-datacenters zijn zich bewust van deze mogelijkheid en proberen zichzelf te positioneren als een faciliteit die open source hardware kan hosten.

Maar kunnen ze dat ook daadwerkelijk?

Een open source hardware-infrastructuur zit heel anders in elkaar dan een traditionele of legacy-benadering. Een klant die open source hardware gebruikt, stuurt bijvoorbeeld racks die volledig gevuld zijn met IT-apparatuur naar hun datacenters. Deze racks zijn hoger dan oudere kasten en wegen veel meer dan traditionele kabinetten. In een legacy-omgeving stuurt een klant lege racks naar een datacenter en – apart – een of meer vrachtwagens vol dozen met individuele servers, storage-apparaten en switches. Een klein leger aan technici pakt deze dozen vervolgens uit en plaatst al deze afzonderlijke apparaten in de daarvoor bestemde kabinetten en verbindt alles met elkaar. Dat duurt een eeuwigheid en levert een enorme berg afval op. Bij OCP-racks gaat dat heel anders, want nu arriveert er een vrachtwagen bij het datacenter die een aantal racks lost die reeds geheel gevuld zijn met kant-en-klaar aangesloten apparatuur. Ieder rack weegt pakweg 1,5 ton. Zodra ze zich in het datacenter bevinden, hoeven ze alleen nog maar de racks van stroom te voorzien en ze op een netwerkverbinding aan te sluiten.

De meeste traditionele datacentra zijn niet in staat om racks vol open source hardware te hosten. Omdat deze racks simpelweg veel te zwaar zijn voor hun verhoogde vloeren. De opritten om het gebouw binnen te komen zijn bovendien vaak te steil, waardoor het niet mogelijk is om de racks het gebouw binnen te krijgen. Maar zelfs als ze er op de een of andere manier in slagen om deze kabinetten binnen te krijgen, kunnen de liften vaak geen 1500 kilo of meer aan apparatuur aan.

Uw infrastructuur opschalen

Maar legacy faciliteiten kampen met nog meer problemen. Een OCP-rack produceert ongeveer 6,5 kW aan warmte. De meeste legacy datacenters kunnen dat niet weg koelen. En in veel gevallen is het niet mogelijk om voldoende stroom te krijgen voor de rijen met high-density OCP-racks.

Daarom is dit het eerste waar u rekening mee dient te houden bij het kiezen van uw open source hardware datacenter: is de faciliteit fysiek in staat om de zeer zware OCP-racks te hosten?

Een tweede vraag die beantwoord moet worden, is deze: is het datacenter in staat om uw open source hardware-infrastructuur op te schalen? Bij een proof of concept gebruiken IT-afdelingen vaak een kleine infrastructuur die uit maximaal zo’n 6 tot 8 racks bestaat. In veel gevallen zullen ze uit gewoonte opnieuw zo’n kleine omgeving kiezen als zij open source hardware willen testen. Er zijn legacy datacenters die wellicht zo’n kleine proof of concept-infrastructuur aankunnen. Maar kunnen ze u nog steeds ondersteunen wanneer u deze infrastructuur wilt opschalen? Naar bijvoorbeeld 48 of 64 rekken of zelfs nog meer? Kun u zich het gewicht voorstellen van de apparatuur die ze dan moeten huisvesten? En het koelvermogen dat ze beschikbaar moeten kunnen maken?

OCP Ready-certificering

Om IT-afdelingen te helpen begrijpen welke datacenters open source hardware kunnen hosten, heeft de Open Compute Foundation het OCP Ready-certificeringsprogramma geïnitieerd. Een colo mag het label ‘OCP Ready’ gebruiken als ze kunnen bewijzen dat ze voldoen aan een lange lijst van voorwaarden die van invloed zijn op het gebouw (vloeren, opritten, liften), de stroominfrastructuur (is voldoende stroom beschikbaar, geen centrale UPS), de koelmogelijkheden (voldoende koelcapaciteit) en nog veel meer.

Veel IT-afdelingen die besluiten om een ​​infrastructuur te bouwen op basis van open source principes, zijn daarom op zoek naar een colocatie-partner die OCP Ready is. In veel datacenter-regios zoals Amsterdam en Frankfurt zullen in de nabije toekomst steeds meer van deze OCP Ready-aanbieders aanwezig. Dus hoe kiest u nu tussen 2 of 3 OCP Ready gecertificeerde datacenter-faciliteiten?

Ondersteunende operaties

Nu wordt het interessant. Omdat het nu niet meer alleen om technologie gaat. Als u bijvoorbeeld een Europees bedrijf of een Europese overheidsinstantie bent, wilt u misschien – om voor de hand liggende redenen – een OCP Ready datacenter kiezen dat in Europa is gevestigd. Dus een faciliteit die bij voorkeur fysiek binnen de Europese Unie is gevestigd en tevens eigendom is van een Europees bedrijf. Dat reduceert het aantal potentiële kandidaten al behoorlijk.

Vervolgens wilt u misschien kijken naar hun service- en support-infrastructuur. Kan uw OCP Ready datacenter u bijvoorbeeld ondersteunen bij IT-operaties? Dit betekent dat dit datacenter u kan helpen met veel IT-gerelateerde taken. U hoeft dan bijvoorbeeld geen eigen personeel naar deze faciliteit te sturen om allerlei operationele taken uit te voeren. In plaats daarvan stuurt u simpelweg de benodigde apparatuur naar de faciliteit en laat u het aan hun personeel over om alle benodigde taken uitvoeren. Wat betreft kosten en planning biedt dit een enorm voordeel, omdat de nieuwe infrastructuur in een mum van tijd operationeel is. U hoeft dus niet meer weken of langer te wachten voordat apparatuur en de juiste mensen beschikbaar zijn om alles beschikbaar te maken.

Locatie, locatie, locatie

Er zijn nog meer punten om in uw afweging mee te nemen. Open source datacenters presteren over de gehele linie veel beter dan hun legacy concurrenten. Maar wanneer twee of meer OCP Ready datacenters met elkaar concurreren op het gebied van snelheid, beschikbaarheid en dergelijke moeten we ook naar andere criteria kijken. Zoals locatie.

Op dit punt moeten we naar meer kijken dan enkel de locatie ten opzichte van een grote Internet Exchange. Afhankelijk van de diensten die u aan uw eigen klanten aanbiedt, wilt u misschien ook de locatie van uw OCP Ready-faciliteit overwegen ten opzichte van andere datacenters in uw infrastructuur. U biedt wellicht applicaties aan die gespiegelde operatie (mirrored operations) in 2 datacentra vereisen. Zodat 100% beschikbaarheid kan worden gegarandeerd. In dat geval dient uw OCP Ready-faciliteit geografisch bij voorkeur zeer dicht bij uw andere (legacy of OCP Ready) datacenters te liggen. Vaak zal uw beste optie dan zijn om te kiezen voor een OCP Ready datacenter dat zich midden in een groet datacenter-hub als Amsterdam of Frankfurt bevindt.

Dit bericht verscheen eerder bij maincubes

Vorig artikelProxmox Backup Server released!
Volgend artikelDeep Dive in het colocatienetwerk van BIT