BIT koopt energie in op dagmarkt en realiseert zo gunstige prijs

0
189
BIT koopt energie in op dagmarkt en realiseert zo gunstige prijs

Dit bericht verscheen eerder op BIT

Voorspellingen van Edmij cruciaal om de prijs zo laag mogelijk te houden

Om onze klanten vooraf zekerheid te geven over wat ze betalen voor energie, koeling en noodstroom, sloten wij voorheen een contract voor lange tijd af met een energieleverancier. Maar omdat energieleveranciers eind 2022 met de volatiele markt er niet happig op waren om vaste contracten aan te bieden, zagen wij geen andere mogelijkheid dan energie in te kopen op de dagmarkt.

Prijsvoordeel door partnership met Edmij

Dat doen we via onze partner Edmij. Eén van de diensten die Edmij levert is het balanceren van het energienet in opdracht van TenneT. Op momenten met grote stroomtekorten die ontstaan doordat de wind plotseling wegvalt of een fossiele stroomcentrale uitvalt, gebruikt Edmij al tien jaar lang onder meer onze noodaggregaten om stroom op te wekken. Waar we voorheen via Edmij alleen noodvermogen verkochten, kopen we nu via hen ook energie in rechtstreeks op de European Power Exchange (EPEX). Dat heeft de eerste maanden van 2023 al tot forse prijsvoordelen geleid, want de prijzen op die markt dalen al maanden.

Energiegebruik voorspellen

Cruciaal wanneer je zelf energie gaat inkopen, is voorspellen hoeveel energie je de volgende dag precies nodig hebt. Je koopt namelijk een dag van tevoren stroom in voor blokken van een uur. Dat betekent dat je voor 24 uren een dag van tevoren moet voorspellen wat je gaat gebruiken. Het verschil tussen de ‘day ahead’ inkoop en het werkelijke verbruik, de onbalans, wordt per kwartier afgerekend tegen onbalansprijzen. Dit zijn de zogenaamde onbalanskosten.

Edmij maakt gebruik van Machine Learning-algoritmen om ons stroomverbruik voor de volgende dag te voorspellen. Als input gebruikt Edmij historische verbruiksgegevens en externe data. Ons stroomverbruik is relatief eenvoudig te voorspellen. Het namelijk een nagenoeg vlakke (‘baseload’) lijn. Maar ons verbruik wordt wél beïnvloed door bijvoorbeeld de buitentemperatuur. Edmij heeft hier veel ervaring mee. Zo forecasten zij óók stroomproductie van veel windturbines en zonnepanelen. De weermodellen die Edmij gebruikt zijn van zeer groot belang voor een accurate forecast. Wij profiteren mee van de state-of the art forcast algoritmen die Edmij daarvoor ontwikkelt.

Nagenoeg geen onbalanskosten

De inspanningen van Edmij leiden ertoe dat BIT tot op heden nagenoeg geen onbalanskosten betaalt, omdat de forecast ‘spot-on’ was. In de eerste drie maanden van dit jaar hoeven wij hierdoor geen onbalanskosten aan onze klanten door te rekenen. Onze klanten profiteren dus direct mee van de goede forecast van Edmij.

Jeffrey Bartels, oprichter en eigenaar van Edmij, zegt:

“BIT deelt onze visie dat eindverbruikers en stroomproducenten uiteindelijk allemaal actief worden op de stroommarkten en samen de balans houden. Daarmee besparen ze immers kosten en zo versnellen we samen de energietransitie. Wij zijn daarom erg blij met het vertrouwen dat BIT ons heeft gegeven om sinds begin van dit jaar ook actief te zijn als stroomleverancier.”

Prijsvoordeel doorgeven aan klanten

Bij BIT staat transparantie hoog in het vaandel. Daarom zien onze klanten op de portal niet alleen hoeveel stroom ze op elk moment gebruiken, maar ook de dagprijs die wij voor de energie betalen. Net als in het verleden rekenen wij die prijs, plus een opslag van 50 procent voor het energieverbruik van de koeling en noodstroom door. Omdat tot nu toe de dagtarieven aanzienlijk lager waren dan de contracten waarbij de prijs voor langere tijd vaststaat, hebben klanten tot nu toe veel prijsvoordeel gehad.

Alex Bik, CTO bij BIT, is blij dat het goed uitpakt.

“Klanten waarderen onze transparantie. Ze weten nu vooraf niet precies wat ze gaan betalen, maar wél hoe de prijzen tot stand komen. Klanten kunnen dat ook zelf controleren omdat alle gegevens openbaar zijn. Ze zien ook dat onze prijzen aanzienlijk lager zijn dan die van onze concurrenten, die soms wel een factor drie meer vragen voor een kWh. Voor dat prijsverschil zijn ze best bereid om wat onzekerheid voor lief te nemen.”

Dit bericht verscheen eerder op BIT

Vorig artikelCBRE predicts strong growth for European colocation firms in 2023, but suggests tough times ahead
Volgend artikelData Classification Tips and Tools