Dit bericht verscheen eerder op BIT
Samen met onze consortiumpartners i3D.net, AMS-IX, InfoSupport en TNO zijn we blij over de toekenning van financiering voor ons ambitieuze ECOFED-project. Als consortium zijn we vastberaden om de basis te leggen voor een gedecentraliseerd en open cloud-ecosysteem in Europa.
Goedkeuring ECOFED-project binnen IPCEI-CIS
Het ECOFED-project, met de volledige titel “European Cloud Services in an Open Federated Ecosystem,” heeft groen licht gekregen van zowel de Europese commissie als de Nederlandse overheid binnen het kader van het Important Project of Common European Interest – Cloud Infrastructure and Services (IPCEI-CIS) programma. Met een investering van maar liefst 1,2 miljard euro, is ons doel duidelijk: de ontwikkeling van een Europese cloudinfrastructuur die open, gedecentraliseerd en toegankelijk is.
Keuzevrijheid en samenwerking
Het project loopt van 2024 tot 2027, en richt zich op het ontwikkelen van open interfaces en open-source software tools. Hierdoor wordt het voor jou als gebruiker veel eenvoudiger om binnen ons cloud-ecosysteem te schakelen, en bieden we je meer keuzevrijheid. Wij werken nauw samen met Europese partners, waaronder OpenNebula en Arsys in Spanje, en SAP in Duitsland. Ons uiteindelijke doel? Het technische fundament leggen voor een open en federatief cloud-ecosysteem, waarbij integrators en infrastructuur-aanbieders verschillende diensten kunnen verhandelen zonder tussenkomst van een centrale platformpartij.
Wido Potters benadrukt onze visie:
“Samen met onze partners ontwikkelen wij technologie die een gedecentraliseerde, federatieve cloud mogelijk maakt. Dat zorgt voor cloud portabiliteit voor Europese bedrijven en cloud soevereiniteit voor Europese burgers.”
Sterke punten Nederlandse cloudsector
Verder maakt het ECOFED-project slim gebruik van de sterke punten van de Nederlandse sector, zoals onze hoge datacenterdichtheid en het grote aantal aanbieders van clouddiensten. Dit project heeft als doel onze nationale proeftuin te worden voor bedrijven die willen overstappen van gesloten (hyperscale) cloudplatformen naar een federatief cloud-ecosysteem.
Een veelbelovende toekomst
Kortom, de toekomst van cloud computing in Europa ziet er veelbelovend uit. Dankzij dit project kunnen we rekenen op een gedecentraliseerd, open en flexibel cloud-ecosysteem dat de behoeften van Europese bedrijven en burgers beter tegemoetkomt.
Meer weten over de federated cloud? Wij praten je graag bij. Neem contact met ons op via 0318 648 688 of info@bit.nl
Dit bericht verscheen eerder op BIT