Zerto 7.0 biedt alternatief voor periodieke back-up

0
426

Zerto heeft de nieuwste versie van zijn IT Resilience Platform gelanceerd. Zij borduren verder op de disaster recovery-technologie die zij al een aantal jaar aanbieden. Daar voegt het bedrijf nu een aantal functionaliteiten aan toe, zoals lange termijnopslag van data en intelligente indexerings- en zoekmogelijkheden voor het herstellen van data.

Volgens Gijsbert Janssen van Doorn van Zerto, tech evangelist bij Zerto, biedt versie 7.0 een alternatief voor periodieke back-ups door continue dataprotectie te combineren met journaling-technologie voor short en long term retention. Met de vorige versie was het al mogelijk om – zoals hij het noemt – ‘terug te spoelen in de tijd’ en complete omgevingen terug te zetten tot 30 dagen terug – in stapjes van 5 seconden. “In de nieuwe versie breiden wij onze oplossing voor disaster recovery uit met mogelijkheden voor het langer bewaren van data. Onze klanten hebben specifiek naar deze functionaliteit gevraagd. Zij gebruiken onze oplossing al voor het herstellen van data op korte termijn, maar gaven aan dat zij ons platform graag ook willen inzetten voor lange termijnopslag voor bijvoorbeeld compliance-doeleinden.”

Al 40 jaar onveranderd

Volgens Janssen van Doorn is die vraag vanuit de markt ontstaan door het ontbreken van hoge granulariteit binnen traditionele back-up-oplossingen. Eén keer per 24 uur een back-up draaien is voor bedrijven die ‘always on’ zijn onacceptabel. Bovendien is de manier waarop periodieke back-up geregeld is al jaren onveranderd. “Om een back-up te maken, kopieert men data vanuit de productieomgeving naar (vaak) andersoortige opslag. Of dat nu om een back-up van alleen gewijzigde data of een volledige omgeving gaat, het heeft een enorme impact op de productieomgeving. En het herstellen van data duurt over het algemeen vrij lang.”

Gijsbert Janssen van Doorn van Zerto: “Met Zerto kunnen service providers één enkel platform aanbieden dat beide diensten omvat.”

Een aantal van deze uitdagingen had Zerto al opgelost in de vorige versies, stelt hij, door het aanbieden van continue dataprotectie zonder performance-impact. “Wij bieden gebruikers wel honderden herstelpunten per uur, in plaats van één herstelpunt per 24 uur. Het enige dat nog ontbrak, was het langer dan 30 dagen kunnen opslaan van data.”

Elastic Journal

In versie 7.0 introduceert Zerto het zogeheten Elastic Journal. Het combineren van short en long term retention resulteert in een continue stroom van herstelpunten waarin gezocht kan worden naar VM’s, bestanden of applicaties tot 7 jaar – of langer – terug. Omdat het nu mogelijk is om data langer op te slaan en we die ook terug willen kunnen vinden, heeft Zerto intelligente indexerings- en zoekmogelijkheden aan de nieuwe versie toegevoegd.

“We kunnen nu op effectieve manier data naar kosteneffectieve storage zetten voor long term retention, zonder de noodzaak om additionele componenten aan de infrastructuur toe te voegen. Doordat wij continu data repliceren naar een tweede omgeving, hoeven we de kopieën die we maken voor lange termijnopslag niet te draaien vanaf de productiekant. We hebben namelijk al een tweede omgeving die maar enkele seconden achterloopt. Een back-up draaien heeft dan geen impact op de performance en het concept back-up window verdwijnt daarmee volledig“, aldus Janssen van Doorn.

De nieuwe versie biedt manieren om data op tape te zetten, maar het is vooralsnog geen geïntegreerde functionaliteit. Volgens Janssen van Doorn is dat een volgende stap. “Tape kunnen we dan wel ouderwets vinden, maar het wordt nog veel gebruikt voor lange termijnopslag van data. Dat is ook niet zo gek gezien het een goedkope, relatief betrouwbare manier is om data ergens neer te zetten waar niemand het meer kan aanraken.”

Eenvoud en consolidatie

Volgens Janssen van Doorn is er al veel interesse in de nieuwe versie vanuit de markt. “Elke organisatie die Zerto op dit moment al gebruikt voor disaster recovery, gaat de nieuwe versie en functionaliteiten uitproberen. “Momenteel is de markt op zoek naar eenvoud en consolidatie van tools. Wat dat betreft heb ik nog nooit zo veel interesse in een update gezien als in versie 7.0.”

Ook service providers zijn enthousiast over de nieuwe versie. “Service providers leveren vaak een combinatie van meerdere diensten, bijvoorbeeld DRaaS en BaaS. Echter, organisaties die beide diensten afnemen, willen liever niet twee losstaande oplossingen beheren. Met Zerto kunnen service providers één enkel platform aanbieden dat beide diensten omvat. Daarnaast zijn organisaties die hun back-up nog wel zelf regelen ook een interessant segment voor service providers. Zij kunnen de back-up van deze partijen namelijk volledig uit handen te nemen, zonder deze organisaties ook maar enige aanpassing hoeven te doen in hun eigen omgeving.”

Multi-cloud en Azure

De vorige update stond in het teken van multi-cloud en voegde de mogelijkheid toe om complete workloads te verplaatsen tussen Azure, IBM, AWS en de omgevingen van 350 cloud serviceproviders. Versie 7.0 bouwt de schaalbaarheid in de public cloud verder uit, met een focus op Azure in het bijzonder. “In versie 7 hebben we een scale-out architectuur gebouwd waarbij we gebruikmaken van de diensten van Azure zelf, zoals Azure scale sets en Azure queues. Dat betekent dat we nu nog grotere omgevingen veilig kunnen stellen of migreren naar Azure toe,” legt Janssen van Doorn uit. Hiermee laat Zerto nog steeds een focus op de cloud zien.

De nieuwe versie biedt een alternatief voor traditionele back-up-oplossingen. Echter, Janssen van Doorn geeft zelf aan dat zij zichzelf niet als back-up-oplossing zien. “Wij blijven een IT Resilience platform. Dat verandert niet. Met Zerto 7.0 willen we de ingeslapen back-up-markt wel wakker schudden en bedrijven laten nadenken over hoe zij hun backup momenteel inrichten. Wellicht realiseren ze zich dat het tijd is om het over een andere boeg te gooien.”

Source link

Vorig artikelBlockchain-platform helpt voertuigdata benutten
Volgend artikelTien miljoen voor onderzoek naar veilig Internet of Things