Nieuwe, veilige 100 Gbps-koppeling tussen Azië en Europa

0
432

Nieuwe, veilige 100 Gbps-koppeling tussen Azië en Europa

Netwerkverbinding voor onderzoek en onderwijs 

Een internationaal consortium van Research & Education (R&E) netwerken lanceert de Collaboration Asia Europe-1 (CAE-1) tijdens Europa’s grootste R&E-netwerkconferentie TNC19 in Tallinn, Estland. CAE-1 is een nieuwe netwerkverbinding van 100 gigabit per seconde (Gbps) tussen Singapore en Londen, bestemd voor onderzoek en onderwijs. Het consortium bestaat uit AARNet (Australië), GéANT (Europa), NORDUnet (Scandinavische landen), SingAREN (Singapore), SURF (Nederland) en TEIN*CC (Azië & Stille Oceaan). 

De nieuwe netwerkverbinding voldoet aan de snelgroeiende bandbreedtebehoefte van intercontinentaal onderwijs en de data-intensieve wetenschappelijke samenwerking tussen Europa en Azië. Het consortium van R&E-netwerken maakt meer mogelijk dan wat een enkel R&E-netwerk kan bieden: de verbinding overbrugt een afstand van circa 13.000 kilometer en 11 tijdzones.

“SURF bundelt graag haar krachten met onderzoeks- en onderwijsnetwerken over de hele wereld om de netwerkverbinding met Azië te verbeteren. Samenwerkingen zoals CAE-1 tonen de kracht en impact die we als gemeenschap kunnen hebben. We kijken uit naar technologische prestaties en wetenschappelijke ontdekkingen die mogelijk zullen zijn door deze specifieke verbinding voor onderzoek en onderwijs”,  aldus Erwin Bleumink, lid bestuur SURF.

Korter, sneller en goedkoper

CAE-1 is een belangrijke stap in het dichten van de kloof in capaciteit tussen Azië en Europa. Het zorgt voor kortere, snellere en goedkopere verbindingen voor onderzoek en onderwijs. De nieuwe 100 Gbps-verbinding wordt gerouteerd via de Rode Zee en de Indische Oceaan. Dit pad tussen de twee continenten is korter dan de weg die veel van het R&E-verkeer tot nu toe heeft afgelegd: via de Noord-Atlantische Oceaan, over Noord-Amerika en de Stille Oceaan. Een directere en kortere route tussen Azië en Europa garandeert een lagere latency en lagere kosten: voorwaarden voor het toenemend R&E-verkeer tussen de twee continenten. Na de eerste tests die op 15 april 2019 begonnen, is de koppeling in mei 2019 in productie gegaan.

Wereldwijde netwerkarchitectuur

CAE-1 is nauw verbonden met twee andere, recent opgezette intercontinentale R&E-netwerksamenwerkingsverbanden, te weten de Advanced North Atlantic Collaboration (ANA) en de AsiaPacific Ring (APR). Al deze initiatieven maken deel uit van de Global Network Architecture (GNA). GNA is een internationale inspanning om wereldwijde samenwerkingsprincipes te ontwikkelen, zowel op technisch niveau als met betrekking tot het delen van kosten en afstemmen van investeringen. De GNA heeft een referentiearchitectuur gedefinieerd en een routekaart gemaakt voor nationale en regionale R&E-netwerken om netwerk capaciteit voor onderzoek en onderwijs te kunnen bieden. Dit samenwerkingsverband wordt het GREN (Global Research and Education Network) genoemd, het wereldwijde R&E-netwerk.

Source link

Vorig artikelVijf stappen om de toegevoegde waarde cloud voor publieke sector te bewijzen
Volgend artikelNTT Security lanceert Women in Cybersecurity Awards in Europa