BIT-blogs – Riot als privacyvriendelijke en veilige berichtenapp

0
393

Een goed voornemen voor 2020: Gebruik een berichtenapp waarbij jouw data van jou blijft.

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens? Meer sporten, gezonder eten. Maar hoe staat het in 2020 met jouw privacy? Ook als het gaat om privacy is het begin van een nieuw jaar een mooi moment om een frisse start te maken met het waarborgen van jouw online privacy. Gebruik een berichtenapp waarbij jouw privacy niet in het gedrang komt zoals bijvoorbeeld Riot binnen Matrix. Matrix is een netwerkprotocol voor veilige en decentrale communicatie.

Nu denk je misschien “Weer een andere berichtenapp, moet dat nou?”. Ja, want tot op de dag van vandaag zijn er alleen maar gecentraliseerde berichtenapps die door commerciële partijen beheerd worden. Het gevaar van dit soort apps is dat je de grip op jouw data kwijt bent. Commerciële bedrijven verdienen geld door data van gebruikers te verzamelen en op basis daarvan advertenties te verkopen. Wij zijn van mening dat jouw data van jou is en van niemand anders.

Jouw data is alleen van jou

Een aantal blogs geleden hebben wij al iets geroepen over het gevaar van centralisatie. Maar ook Twitter gaat nu kijken of zij iets met decentralisatie kunnen doen. Een voorbeeld van zo’n decentrale berichtenapp is Riot binnen Matrix. Een berichtenapp die je helemaal zelf kunt beheren, dat open source is en waarmee je decentraal kunt communiceren. De dingen die jij roept in een chat zijn jouw data en die data is alleen van jou.

NLtrix: de Matrix homeserver van BIT

Doordat data binnen Matrix decentraal staat kan het eigenlijk als een mailserver gezien worden. Iedereen kan via zijn eigen homeserver communiceren met gebruikers op andere homeservers. Een Matrix homeserver kun je zelf installeren of je kunt gebruikmaken van een publieke server (meestal wordt deze gehost door een hobbyclub of universiteit). BIT heeft nu ook een Matrix homeserver beschikbaar gesteld. De naam van deze homeserver is NLtrix.

Met Riot kun je berichten versturen met of zonder end-to-end versleuteling, chatten in groepen, foto’s en bestanden uitwisselen, bellen en videobellen. Eigenlijk precies wat je ook met al die andere commerciële apps kunt doen. Riot is te gebruiken in een browser, op elk apparaat.

De homeserver waar jij jouw account registreert, zal jouw data binnen het Matrix-netwerk huisvesten. Alle posts en uploads die je via de BIT-homeserver (NLtrix) verstuurt, worden (zolang jij ze niet verwijdert) bij BIT in de cloud opgeslagen. Bij BIT heb je de garantie dat daar  zorgvuldig mee om wordt gegaan, zoals wordt beschreven in onze privacyverklaring. Bij BIT staat jouw data op een veilige plek, binnen een Nederlandse cloud.

Naast Riot zijn er ook andere clients waarmee je Matrix kunt gebruiken en er zijn losse apps voor alle apparaten (te vinden in de appstore van bijvoorbeeld je telefoon). Op dit moment zijn er verschillende open source projecten voor het maken van een Matrix client. Daarover vertellen we graag meer in een volgende blog.

Het NLtrix team

Source link

Vorig artikel3D Machine Vision Market Key Competitors | LMI Technologies, Hermary Opto Electronics INC, Ricoh CO., LTD, Omron Corporation and More
Volgend artikelVoice Assistance Application Market Advanced Technology and New Innovations by 2028 | Samsung, Oracle, SAP, Orbital, IBM