Het regionale datacenter als connectiviteitshub

0
657
Het regionale datacenter als connectiviteitshub

Door de opkomst van cloud computing is voor veel organisaties het zwaartepunt van de IT-omgeving verplaatst van het eigen, on-premises datacenter naar de cloud. En vaak niet naar één cloud maar naar meerdere. Dit zijn nu nog vooral clouds van SaaS-, PaaS- en IaaS-providers, evenals private clouds in een colocatiedatacenter. Maar daar komen nu in hoog tempo edge-omgevingen aan de rand van het netwerk bij. “In veel gevallen is het vanuit latency- en kostenoogpunt niet wenselijk om data die lokaal worden verzameld – bijvoorbeeld door het snelgroeiende aantal IoT-devices – naar een centrale cloud te brengen voor verdere verwerking en analyse”, zegt NorthC CIO Jeroen Vollmuller. “Er zullen daarom lokale on-site en microdatacenters ontstaan, waar de dataverwerking dicht bij de bron plaatsvindt.”

 

Data in samenhang analyseren

Hoe meer verschillende clouds en microdatacenters een bedrijf gebruikt, hoe sterker de behoefte zal worden om data uit die verschillende omgevingen in samenhang te analyseren. Organisaties zien steeds beter de waarde in die ze uit data kunnen halen. Het combineren van verschillende databronnen levert nieuwe en betere inzichten op. Dit betekent echter wel dat data uit verschillende bronnen eerst fysiek bij elkaar moeten worden gebracht en dat is een hele uitdaging.

 

Fysiek knooppunt tussen centrale clouds en lokale edge-toepassingen

Er is een fysiek knooppunt nodig waar al die data uit centrale clouds en lokale edge-toepassingen snel en makkelijk bij elkaar komen. Die rol is bij uitstek weggelegd voor het regionale datacenter, mits dit een cloud- en carrierneutraal datacenter is. Hieronder verstaan we een datacenter dat samenwerkt met een zeer breedspectrum aan cloud providers en netwerkleveranciers, zodat klanten vrije keuze hebben bij welke partij ze deze diensten willen afnemen. Een cloud- en carrierneutraal datacenter is feitelijk een connectiviteitshub waar meerdere cloudproviders en netwerkaanbieders een fysieke PoP (Point of Presence) of apparatuur hebben. Het vormt daarmee de spil in het ecosysteem, met enerzijds de cloudomgevingen van SaaS- en IaaS-aanbieders en anderzijds de hyperlokale datacenters en servers die zich richten op ‘computing at the edge’.

 

NorthC als spil in het ecosysteem 

NorthC CEO Alexandra Schless zegt: “Wij kiezen nadrukkelijk voor de strategie waarbij we met ons netwerk van tien datacenters de regionale connectiviteitshub voor organisaties zijn. Door onze aanwezigheid in de verschillende regio’s in het land en in combinatie met onze Region Connect dienst bieden wij klanten in ieder datacenter een ruime keuze aan netwerk- en cloudproviders. Daarmee hebben onze klanten toegang tot private en public clouddiensten die onderdeel kunnen zijn van een complete, hybride oplossing. Met de snel groeiende hoeveelheid data zijn snelle, betrouwbare en veilige netverbindingen essentieel om optimaal gebruik te maken van applicaties die zowel in de cloud staan als in een eigen omgeving in het datacenter en zo veel mogelijk waarde uit data te halen.”

Denkt u na over hoe u verschillende clouds kan samenbrengen en data op verschillende fysieke locaties het beste kan combineren? Download dan hier het rapport ‘De impact van data gravity op IT’ en ontdek welke datacenterstrategie het beste bij uw bedrijf past.

 

Wilt u meer tips, nieuws en kennisupdates van ons ontvangen?

Aanmelden kennisupdates

Source link

Vorig artikelNieuws & Blogs – Privacy jurisprudentieblog november 2020
Volgend artikelData gravity: wat betekent dit voor uw datacenterkeuzes?