Dit bericht verscheen eerder op BIT
Per 1 januari 2023 hanteert BIT geen vaste stroomtarieven meer. In alle jaren dat we colocatiediensten leveren, hebben onze klanten kunnen profiteren van een scherpe, vaste prijs voor stroom. Sinds eind 2021 zijn de stroomprijzen sterk gestegen, en ook de oorlog in Oekraïne zorgt voor enorme prijsschommelingen. Daardoor kan of wil geen enkele energieleverancier BIT nog een contract met een vaste prijs aanbieden. Daarom kopen we vanaf 1 januari dagelijks onze eigen stroom in op de spotmarkt.
Dagtarieven
Rechtstreeks inkopen op de spotmarkt betekent dat we dagtarieven gaan hanteren voor de stroom die onze klanten gebruiken. Zoals onze klanten van ons gewend zijn, zal BIT ook na 1 januari 2023 niet verdienen aan de levering van stroom. Onze klanten betalen voor de schommelende stroomprijs, transportkosten, belastingen, vergroening en een procentuele toeslag voor koeling en noodstroom. Immers, elke kW die een klant gebruikt leidt tot een kW warmte die door onze koelinstallatie moet worden afgevoerd. Ook moet tijdens stroomuitval én onze maandelijkse noodstroomtests elke kW worden opgewekt door onze aggregaten, wat leidt tot brandstofverbruik. Met dit model vallen de winst- en risicomarges van de energieleveranciers weg en profiteren onze klanten van lage tarieven op de dagen dat de stroomprijzen laag zijn.
Portalaanpassingen
Onze klantenportal gaf altijd al inzicht in hoeveel stroom elke feed in elk rack verbruikt. Deze functionaliteit is verder verbeterd en uitgebreid. Het is nu ook mogelijk om aan te geven voor welke periode en voor welke racks informatie getoond moet worden. Daarnaast geven we in de portal inzicht in de kosten van het stroomverbruik, waarbij de getoonde data afhankelijk is van de geselecteerde racks en periode. Voor klanten die zelf iets met de stroomprijs willen doen, stellen we een json-bestand beschikbaar met daarin de stroomprijs van de huidige dag, en vanaf 13.15 de prijs van de volgende dag.
Portal
In de klantenportal wordt, voor zover van toepassing, al informatie beschikbaar gesteld over uplinks en verkeer, datacentertoegang, virtual machines, virtuele datacenters, facturen, et cetera. Via een autorisatieschema, rechtenbeheer en 2FA wordt de toegang tot de portal beperkt en/of beveiligd of worden de mogelijkheden per account beperkt.
Dit bericht verscheen eerder op BIT