Bedrijfsinvesteringen doen met IPv4 adressen

0
498

Ondanks dat het de BV Nederland voor de wind gaat willen banken niet altijd meewerken met groeiende bedrijven, zelfs niet in deze periode.  We spraken met Erik Bais en Wessel Sandkuijl van Prefix Broker, een nieuwe partner van ISP Connect, over hun nieuwe oplossing voor de Hosting & Cloud bedrijven en glasvezel aanbieders.

In de huidige markt is het nog steeds noodzakelijk voor bedrijven die groeien om toegang tot IPv4 adressen te hebben,  maar ook om hun financieringen goed te managen.

Na gesprekken met een aantal klanten en relaties in de Nederlandse markt voor hosting en connectiviteit, is Prefix Broker een nieuw tak van sport gestart, waarbij de ISP hun gehele IPv4 voorraad verkoopt en de daadwerkelijk in gebruik zijnde /24’s terug huurt.  Hierdoor krijgt de ISP direct werkkapitaal beschikbaar in het bedrijf en kan er direct geïnvesteerd worden in de verdere groei van het eigen bedrijf.

Een belangrijke verandering die bij de ISP na deze transactie plaats moet vinden is dat er kritisch naar het eigen gebruik word gekeken, en ook gebruikte IPv4 adressen door klanten marktconform gefactureerd gaan worden mocht dit nog niet gedaan worden.

Dat IPv4 adressen geld kosten in 2019 is an sich niet raar of nieuw.  Er zijn echter bedrijven die  het gebruik van IPv4 adressen nog steeds niet mee nemen in hun offertes/facturen. Dit terwijl bijna alle partijen om hun heen al jaren EUR 1 tot soms wel EUR 4 per maand per IPv4 adres vragen bovenop de geleverde diensten.

Prefix Broker is al sinds 2013 internationaal actief in de markt als makelaar in IPv4 adressen. In de huidige markt waarbij het steeds duidelijker wordt dat beschikbaarheid voor de verkoopmarkt begint af te nemen is de verhuurmarkt een steeds volwassener tak van sport aan het worden. Waarbij men vroeger voornamelijk uit de ‘opportunistische’ tak van sport de aanvragen kregen (spammers en abusers), geven de professionelere partijen en de langere termijn overeenkomsten een veel gezonder en betrouwbaarder model.

Doordat de ISP de eigen IPv4 adressen in gebruik blijft houden blijft de IPv4 reputatie behouden, hoeven er geen kostbare omnummer-trajecten in gang gezet te worden en is de transitie voornamelijk een administratieve en financiële afhandeling.

Bij bedrijven die bijvoorbeeld een /18 (16.384 IP’s) aan IPv4 space bezitten praat je over een mogelijke verkoopprijs van ongeveer EUR 225.000. Dit bedrag staat na de verkoop direct ter beschikking van de vennootschap en kan direct aangewend worden voor het aflossen van andere financieringen of het doen van grote investeringen.

Bij een gemiddelde ISP is ongeveer 50% van de huidige IPv4 voorraad daadwerkelijk actief in gebruik. Door enkel deze IPv4 voorraad maandelijks terug te huren kan er heel gericht berekend worden wat de maandelijkse kosten voor een ISP gaan zijn. Helemaal mooi is de mogelijkheid om ook flexibel te groeien of in te krimpen. Extra IPv4 adressen worden door Prefix Broker binnen enkele dagen beschikbaar gesteld. En als er een grote klant weg valt kunnen de op dat moment ongebruikte IPv4 adressen ook direct ingeleverd worden om de maandelijkse kosten te drukken.

Ook bij acquisities is het vaak zeer interessant om net voor, of net na de acquisitie de gehele IPv4 voorraad te verkopen en terug te huren.

De mogelijkheden voor bedrijven met “IPv4 buy and leaseback” in Nederland is enorm. In Nederland zijn er meer dan 200 ISP’s met ieder meer dan een /19 (8.192) IPv4 adressen in hun bezit.

Mocht je zelf los willen komen van je kredietinstelling of jouw specifieke situatie eens willen bespreken met Erik of Wessel, neem dan vrijblijvend contact op met Prefix Broker om jou situatie door te spreken.

Vorig artikelBank Closures Taking their Toll on Businesses Across Greece
Volgend artikelMobielvriendelijke Dutch Night website live