AI heeft de cloud nodig om zich verder te ontwikkelen – CloudWorks

0
478

Jaap-Jan Pepping, Regional Business Director – Netherlands/Belgium bij Talend

AI en cloud zijn niet simpelweg het resultaat van twee technologieën die eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. Maar een samenwerking tussen AI en cloud is wel noodzakelijk om de volgende stappen te kunnen zetten.

Een aparte vergelijking van de cloud computing en AI-industrie schetst een goed beeld. In 2021 zal de wereldwijde AI-markt naar verwachting $ 3.923 miljard dollar waard zijn. In 2018 was deze $ 1.175 miljard waard. AI is momenteel een van de snelst groeiende markten ter wereld. De cloud-industrie is de hype voorbij en van een totaal andere orde. De wereldwijde cloud-industrie is goed voor meer dan $ 200.000 miljard en zal naar verwachting in 2025 meer dan $ 1.250.000 miljard waard zijn. Deze verwachte enorme groei van de cloud-industrie roept de vraag op of de voorspellingen over AI-adoptie wellicht nog te voorzichtig zijn.

AI in de cloud

AI bevindt zich in een groeifase en dankt dit voor een groot deel aan de cloud. Voor het AI-model is de cloud namelijk op twee manieren van fundamenteel belang. Ten eerste kunnen bedrijven dankzij de cloud gebruikmaken van datasets die voorheen onbereikbaar waren. Daarnaast is de schaalbaarheid essentieel om dergelijke data-intensieve diensten voor meerdere klanten aan te kunnen bieden tegen een betaalbare prijs.

Het tekort aan mensen die AI kunnen programmeren is één van de belangrijkste factoren die een grootschalige inzet van AI tegenhoudt. Bedrijven hebben wel een beeld hebben van hoe ze AI willen gebruiken, maar ze beschikken niet over de middelen om een app of algoritme te bouwen. De cloud maakt jarenlang onderzoek en diverse tools beschikbaar. Dit zorgt voor een radicale verandering in de schaalbaarheid van bedrijven. Startups bouwen nieuwe en opwindende AI-functionaliteiten die alleen in de cloud tot hun recht zullen komen. Zo zijn er startups die AI gebruiken om betekenis te geven aan de enorme hoeveelheden data. Bedrijven die deze vaardigheden beheersen kunnen ongelooflijk snel opschalen omdat ze resultaten genereren die andere bedrijven wel willen, maar niet in hun eentje kunnen behalen. Naast de startups tonen de vier grote cloud-hyperscalers ook steeds meer interesse in AI.

Alexa, breng me naar de cloud

AI vereist een enorme hoeveelheid computervermogen. Daarom is de publieke cloud, met zijn vrijwel oneindige computer- en gegevensverwerkingskracht, de ideale plaats om dergelijke toepassingen te bouwen. Bedrijven zoals Amazon, Microsoft, Google en IBM creëren innovatieve AI-applicaties door bedrijven gebruikt kunnen worden.  Daardoor neemt het verkeer naar hun publieke cloud ecosystemen alsmaar toe.

De explosie in investeringen door hyperscalers in AI is het definitieve bewijs dat de technologie onlosmakelijk is verbonden met de cloud. Zo zijn de zoekopdrachten in natural language van IBM Watson gebruikt om zowel cognitieve retail als DNA-analyse bij kankerpatiënten te ontwikkelen. En de populaire stemherkenningsoplossing van Amazon Echo heeft de sprong gemaakt van de keukentafel naar het R&D-lab van de onderneming. Samenwerkingen met Hive en Nest zorgen ervoor dat je Alexa kunt gebruiken om je verwarming aan of uit te zetten. En Toyota-chauffeurs gebruiken Alexa om te scannen op nieuwe updates, boodschappenlijstjes te maken of aangesloten smart home-apparaten te bedienen vanuit hun voertuig.

AI kan niet zonder de cloud

Als het om machines gaat, hangt de kwaliteit van de analyse en de resultaten af van de kwaliteit van de data die in het algoritme zijn ingevoerd. Met de juiste software-oplossingen blijft de kwaliteit van data behouden, van het moment van invoering tot het moment dat inzicht wordt verkregen. Aangezien AI nog moeilijk op eigen benen kan staan, is een  krachtige cloud-strategie en ondersteunende software onontbeerlijk voor bedrijven om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van AI.

Het aantal bedrijven dat met deze op AI-gebaseerde platforms innoveert, laat zien hoe groot de wens is om te investeren in de mogelijkheden van cognitieve technologieën. Zo biedt de cloud een oplossing voor het grootste AI-probleem, namelijk het tekort aan programmeurs dat ermee om kan gaan.

Source link

Vorig artikelBedrijfsinvesteringen doen met IPv4 adressen
Volgend artikelDell EMC verbetert zijn server-portfolio – CloudWorks