Veel mensen en ook organisaties vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze op elk moment van de dag, op elke plek waar ze zich bevinden, probleemloos kunnen communiceren. En dat dit in de toekomst alleen maar nóg sneller en makkelijker zal gaan. Wie zich echter verdiept in de complexe wereld van de telecommunicatie weet dat het allemaal niet zo eenvoudig ligt.
Zaken als spectrum toegang, neutral hosting en de 5G roll out, elk voor zich belangrijk voor de toekomst van telecom en ICT, zijn een stuk ingewikkelder dan de gemiddelde leek kan bevroeden. Recent organiseerde BTG in samenwerking met partner Arcadis, het NFO (Nationaal Frequentie Overleg) en het Cognitive Radio platform Nederland een drukbezochte en zeer boeiende bijeenkomst over rollen in de waardeketen voor mobiele netwerken en diensten.
Ook voor mij was het enorm interessant om de complexiteit rondom (tele)communicatie te horen verklaren door echte specialisten.
Zo draaien er naast de main stream mobiele netwerken ook de mission en business critical netwerken. Deze maken samen 1 procent uit van de gebruikers. Maar zoals de omschrijving al aangeeft, zijn ze essentieel voor onze samenleving. Nederland is koploper in gebruik met meer dan 700 implementaties van private GSM/LTE netwerken in de 1800 Mhz band en nu al meer dan 200 uitgegeven licenties in de 3500 Mhz band. Dit bewijst de behoefte aan ‘eigen’ spectrum voor organisaties in Nederland. Iets waar wij ons als BTG sterk voor maken.
Bent u er nog? Want telecom is écht niet zo simpel. Ik wil het ook nog even over neutral hosting hebben. Voor grote venues of grote locaties met veel publiek en beperkt bereik kan dit in de toekomst, in combinatie met 5G, een goede oplossing bieden. Bij neutral hosting bundelen de mobiele operators hun dienst binnen een single shared netwerk. Dit onderwerp kwam uitgebreid aan bod, ook hier kijken we of we als BTG een regierol kunnen spelen.
En wat te denken van bereik in tunnels. Ook een complexe locatie voor goede communicatie Zo vertelde een spreker van Rijkswaterstaat over de Landelijke Tunnel Standaard die nu ingevoerd is. Voordat de tunnel standaard er was, werd elk project uniek behandeld en elk veiligheidsregio had zijn eigen eisen en wensen. Het is dus een grote vooruitgang dat deze standaard er nu is en het is een voorbeeld hoe mogelijk ook op andere terreinen standaards gecreëerd kunnen worden. Op deze manier kan de uitrol van netwerken veel makkelijker en goedkoper plaatsvinden. Zo heeft BTG recent de standaardisatie voor indoordekking (passieve Das) gerealiseerd. Ook hierin heeft BTG het voortouw genomen om samen met de MNO’s aan de slag te gaan.
En dan zijn het nog niet eens altijd de technische complicaties die het grootste knelpunt vormen, zo herinnerde gastheer Gert Kroon, algemeen directeur van Arcadis Nederland ons nog maar eens. Draagvlak is meestal het grootste probleem bij de realisatie van oplossingen. Het bij elkaar brengen van de verschillende partijen en het kweken van begrip en kennis, dáár ligt onze kracht.
Eric Reij, voorzitter BTG