Hoe software-defined networks het datacenter opnieuw vormgeven 

0
454

Gary Middleton, Group VP: GTM and Skills Transformation Dimension Data

Bedrijven die zich opmaken voor een toekomst in digitaal, moeten over veel zaken nadenken. Bij het moderniseren van een netwerkinfrastructuur komt een hoop kijken – zo moeten organisaties inspelen op de connectiviteitseisen van alle business-units, personeel en eindgebruikers. Daar komt nog eens bij dat het datacenter zoals we dat nu kennen continu veranderingen doormaakt. De grootste verandering? Software-defined infrastructuur, en dan specifiek software-defined networks (SDN). Wat betekent dit voor de netwerkinfrastructuur? En hoe pas je het als bedrijf succesvol toe?

Het traditionele datacenter

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat de essentiële functie van het datacenter hetzelfde blijft. De rol van het datacenter is om applicaties te huisvesten waarop bedrijven draaien. Elk bedrijf heeft een datacenter nodig, in welke vorm dan ook, om applicaties te kunnen draaien en daardoor te kunnen bestaan. In een traditioneel datacenter bijvoorbeeld, waar je snel virtualisatie kan toepassen, is het netwerk vaak het minst flexibele deel van de infrastructuur. Een virtual machine kun je weliswaar heel snel beschikbaar maken, maar het kan de netwerkbeheerder en het operationele team dagen, weken of zelfs maanden kosten om bij elk afzonderlijk datacenter in te loggen en de benodigde wijzigingen aanbrengen in het netwerk, zodat de virtuele machine te gebruiken is door het bedrijf.

Alles uit de netwerkinfrastructuur halen met SDN

Met SDN en geautomatiseerde netwerkconfiguratie kan een virtual machine bijna net zo snel klaar zijn voor gebruik als hij is ingericht. Daarbij komt dat de snelheid waarmee de datacentertechnologie moderniseert  – met de opkomst van containers, flash storage en hyper-converged infrastructuren – zorgt voor hogere eisen aan connectiviteit en dynamische configuratie. Hoewel SDN vaak gezien wordt als een tool om IT-middelen binnen een openbare cloud te verbinden, werkt diezelfde SDN-technologie ook in private clouds en in on-premise datacenters. Op die manier kunnen bedrijven met SDN meer uit hun netwerkinfrastructuur halen door een hybride datacenter te bouwen waarbij diverse workloads over verschillende locaties verdeeld zijn. Bovendien kan de omgeving hierdoor snel worden aangepast op basis van zakelijke behoeften.

Het netwerk intelligent maken

Voor dit type omgevingen moeten er verschillende beslissingen worden genomen. Zoals waar data en applicaties het beste kunnen worden opgeslagen, of dat nu lokaal of in verschillende clouds is of in co-locatie datacenters van serviceproviders. Als klanten meerdere bestemmingen of cloudplatformen hebben vanaf waar hun applicaties draaien, maakt dat het beheren van de datacenterinfrastructuur des te moeilijker. SDN maakt het mogelijk om dit probleem op te vangen door het netwerk intelligent te maken – zodat het applicaties en data kan orkestreren en beveiligen. Veel beveiligingsopties die voorheen werden afgehandeld door apparaten die op het netwerk zijn aangesloten – zoals firewalls, inbraakpreventie, encryptie en authenticatie – worden nu gezamenlijk met het netwerk geleverd. In zo’n wijdverspreide, hybride datacenterinfrastructuur is het essentieel dat SDN en cloudbeveiligingsmaatregelen consistent worden toegepast binnen de gehele infrastructuur.

Het belang van stakeholder-input

Door van het datacenternetwerk een volledig programmeerbare infrastructuur te maken, maakt SDN het netwerk meer wendbaar en flexibel dan de mensen en processen die het ondersteunt. Dit vormt een nieuw soort uitdaging. In een bedrijf waar het functioneren van het netwerk essentieel is – zoals in de bankensector – kan het automatiseren van netwerkconfiguratie en -beheer bijvoorbeeld een change-control-proces doorbreken dat is ontworpen om de bank te beschermen tegen procesonderbrekingen of schendingen van de regelgeving. Dat is waarom er bij het ontwerpen van datacenternetwerken input nodig is van verschillende stakeholders.

Bij het ontwerpen van een datacenter adviseer ik altijd de volgende punten:

  • Betrek het netwerkteam bij alle datacenter- of cloud gerelateerde projecten. Het netwerk is het platform dat toepassingen en cloud-instances met elkaar verbindt. Het is dus zaak om het netwerkteam vanaf het begin af aan bij alle planningssessies te betrekken. Het netwerk kan immers veel vooruitgang vanuit het datacenter teniet doen als het niet gevirtualiseerd en geautomatiseerd is.
  • Bespreek zakelijke doelstellingen en welke toepassingen essentieel zijn om die te bereiken. Daaronder valt ook de locatie van applicaties, die significante consequenties kan hebben voor kosten, prestatie, beveiliging en compliance.
  • Zorg dat je een volledig begrip hebt van de huidige netwerkarchitectuur en of deze de applicatiestrategie ondersteunt. Hetzelfde geldt voor hoe het toekomstige netwerkdesign eruit moet zien, wil het je applicatie- en zakelijke strategie ondersteunen.
  • Laat je adviseren over SDN om een beter begrip te krijgen van wat het is en hoe je het kunt aanpakken. Er heerst nog steeds veel verwarring over wat SDN is en wat het kan. Technologiefabrikanten dragen hieraan bij door vast te houden aan hun eigen aanpak en technologieën. Onafhankelijk advies bied je de kennis en duidelijkheid over hoe, of zelfs of, SDN je kan helpen.

Het belang van datacenters voor een bedrijf is nu groter dan ooit – en dat zal niet snel veranderen. Maar, ze zijn wel onderhevig aan verandering, en datacenter-networking net zo goed. Ze ontwikkelen zich op manieren die van invloed zijn op hoe organisaties hun datacenters ontwerpen, implementeren en gebruiken. Wil een bedrijf de business écht stakeholder laten zijn van zijn datacenter- en netwerkoplossingen, dan zijn daar nieuwe skills en processen voor nodig.

Meer lezen? Download het ebook ‘Is your network geared for the digital world?’ op de website van Dimension Data.

Source link

Vorig artikelEquinix neemt het AMS1-datacenter over van Switch Datacenters
Volgend artikelDrie indicatoren om netwerkperformance proactief te managen