Datacenters bieden kijkje achter de schermen van het internet

0
558

Datacenters bieden kijkje achter de schermen van het internet

Nederlanders zijn fervente bezoekers van datacenters. Per persoon ‘bezoeken’ we er meerdere, en dat duizenden keren per dag. Virtueel bezoek welteverstaan: de meeste mensen zijn er nog nooit écht binnen geweest. Op dinsdag 11 juni is krijgt iedereen de kans om eens een kijkje te nemen in een datacenter, en krijgt daarmee letterlijk een kijkje achter de schermen van het internet. Tijdens de vijfde editie van de Nationale Datacenter Dag, georganiseerd door de Dutch Data Center Association (DDA), openen verschillende datacenters hun deuren voor geïnteresseerden.

Datacenters huisvesten een brede waaier aan digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament voor onze digitale economie en van het internet. In deze gebouwen vol servers staan video’s en andere bestanden opgeslagen, draait belangrijke software en wordt data uitgewisseld tussen verschillende netwerken. Datacenters spelen daarmee een fundamentele rol in onze maatschappij en digitale economie.

Toch weten veel mensen weinig over hoe het internet eigenlijk in elkaar zit en hoe datacenters ervoor zorgen dat iedereen altijd gebruik kan maken van online diensten. De Nationale Datacenter Dag biedt de kans om dat met eigen ogen te aanschouwen.

Uitreiking rapport State of the Dutch Data Centers 2019

Op de Nationale Datacenter Dag 2019 zal de DDA tevens het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Centers’ rapport presenteren. Dit rapport kwantificeert de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse datacenter-industrie en legt daarnaast het belang van datacenters voor de digitale economie uit. Een kwart van ons BNP komt voort uit deze groeiende digitale industrie, en de datacentersector creëert inmiddels zo’n 12.500 banen.

De uitreiking van het ‘State of the Dutch Data Centers 2019’ rapport vindt plaats bij DDA-deelnemer Systemec in Venlo. Plv. Gouverneur van de Koning in Limburg, G.P.J. Koopmans, zal daar de eerste versie van het rapport in ontvangst nemen uit handen van Stijn Grove, directeur van de DDA en Jos Derkx, algemeen directeur bij Systemec. Met deze overhandiging wordt het startsein gegeven voor de Nationale Datacenter Dag 2019.

Deelnemende datacenters: waar kun je heen?

Een groot aantal datacenters doet mee aan de Nationale Datacenter Dag. Woon je in de provincie Gelderland, dan kun je op bezoek bij BIT en ITB2. In Delft opent The Data Center Group haar deuren, en in Meppel en Dronten bezoek je de datacenters van Serverius. Het datacenter van Previder is te vinden in Hengelo (Overijssel) en het datacenter Engie staat bij Maastricht-Airport.Noord-Brabanders kunnen terecht bij Interconnect en bij Dataplace, waarvan de laatste ook de deuren van hun datacenters in Rotterdam, Utrecht en Arnhem opent. In Amsterdam kun je in   Schiphol-Rijk naar het maincubes datacenter, of naar Digital Realty op Science Park. In de provincie Leeuwarden is Datacenter Fryslan geopend en in Groningen openen Datacenter Groningen en Bytesnet hun deuren. De locatie van Bytesnet in Rotterdam is ook te bezoeken op 11 juni, net als het Rotterdamse SmartDC.

Source link

Vorig artikelBack-IT 365: nieuwe dienst voor geautomatiseerde back-ups van Office 365
Volgend artikelVerpakkingsproducent Smurfit Kappa verbetert efficiëntie