Invest-NL moet nu vooral snel uit de startblokken komen

0
482

‘Er ligt een goed mandaat voor de nieuwe investeringsinstelling Invest-NL. Het belangrijkste is nu vooral dat snel gestart wordt met de daadwerkelijke financiering en ontwikkeling van belangrijke projecten, zoals voor de energietransitie.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW voorafgaand aan het debat in de Tweede kamer over de oprichting van de nieuwe instelling.

‘Invest-NL is begin 2017 al aangekondigd. Inmiddels zijn we bijna 2,5 jaar verder en is de instelling nog altijd niet operationeel. Dit terwijl dat essentieel is voor de vergroening, de energietransitie en bijvoorbeeld het meer circulair maken van onze economie. Ondertussen staat er al wel 2,5 miljard op de bankrekening, terwijl er nu projecten voor verduurzaming, export en in het mkb niet van de grond komen door gebrek aan financiering en marktfalen’, aldus de organisaties.

Nederland als enige

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Nederland is buitengewoon vermogend aan de ene kant en heeft heel veel behoefte aan investeringen in de grote transities en vernieuwing van de economie aan de andere kant. Op een slimmere manier het beschikbare kapitaal verbinden aan de investeringsbehoeften, dat is de reden waarom VNO-NCW zich steeds heeft sterk gemaakt voor de oprichting van zo’n national promotional institution. Nederland is één van de weinige landen in de EU zonder een dergelijk instituut. We lopen daardoor ook veel EU-financiering mis. Invest-NL moet er nu gewoon komen en het is van groot belang dat de politiek doorpakt.”

Mkb

De ondernemingsorganisaties zijn goed te spreken over het mandaat voor de nieuwe instelling. Zo komt de instelling op voldoende afstand van de politiek en wordt de instelling echt aanvullend op de markt. Ook krijgt met name het mkb erg veel aandacht. ‘Wel is het een gemiste kans dat niet alle op het mkb gerichte financieringsinstrumenten onder Invest-NL komen te hangen. Zo was echt één financieringsloket voor het mkb ontstaan,’ aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. ‘Maar wat niet is kan nog komen en we zullen er dan ook voor blijven pleiten.’

Op buitenlandse markten lopen we projecten mis

Naast de noodzakelijke snelle start van Invest-NL is het belangrijk dat de joint venture die Invest-NL met FMO gaat vormen snel van de grond komt. Buitenlandse exporteurs en investeerders hebben veelal een investeringsbank die hen op buitenlandse markten ondersteunt. Nederland heeft zo’n instelling nog altijd niet en daardoor vissen we in verre landen te vaak achter het net met belangrijke projecten.


Source link

Vorig artikelAccenture laat zien welke digitale marketingtrends we kunnen verwachten
Volgend artikelMerendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk