Autonome, intelligente netwerken hebben impact op alle sectoren

0
435

Dankzij de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie zijn netwerken steeds beter te automatiseren en intelligent te maken. Daardoor komt er meer tijd vrij voor organisaties om zich te concentreren op het creëren van een groter concurrentievoordeel en het verbeteren van de klantervaring met behulp van technologie. Wat betekent deze trend voor grote economische sectoren? En wat zijn de basiskenmerken van een autonoom netwerk?

Volgens IDC gaan de wereldwijde IT-uitgaven dit jaar de vijf biljoen dollar overtreffen. Echter, de meeste van deze technologie­aankopen worden nog steeds in silo’s ondergebracht. Alle tools, devices en apparatuur werken meestal niet samen. Het autonome netwerk gaat daar verandering in brengen. Ondernemingen die vooruitkijken, erkennen dat en zorgen er in toenemende mate voor dat hun netwerk inzetbaar is als een nieuwe bron van automati­sering en intelligentie. Een netwerk moet mensen en systemen over silo’s kunnen verbinden en zo voorzien in een veel effectievere manier van samenwerken.

Wat zijn de basiskarakteristieken van een autonome, software-gedreven aanpak? Het gaat om:

  • Een open en op standaarden gebaseerd ecosysteem – dit zorgt ervoor dat klanten de architectuur en applicaties kunnen bouwen die ze nodig hebben om aan de specifieke eisen van de onderneming te voldoen.
  • Volledige automatisering binnen het gehele netwerk – hiermee kan een klant de netwerkprestaties – van het end-device tot de applicatieserver – optimaliseren.
  • Een softwaregedreven infrastructuur, aangevuld met machine learning en AI – zo kan een organisatie snel reageren op de sterk fluctuerende vraag naar netwerkcapaciteit en gebruikersgedrag, wat ervoor zorgt dat eindgebruikers de ervaring krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben.
  • Inzicht en analytics – dit biedt klanten realtime inzicht in gebruikers, applicaties en IoT-apparaten op het netwerk. Met deze middelen is afwijkend gedrag te identificeren en zijn problemen automatisch op te lossen, zonder menselijke tussenkomst.

Wat betekent deze trend? We schetsen hieronder de consequenties voor vijf grote economische sectoren:

Zorg

Ziekenhuizen hebben gemiddeld vijftien tot twintig medische apparaten per bed, variërend van eenvoudige devices voor bijvoorbeeld entertainment tot zeer bandbreedte-intensieve, levensreddende apparatuur. Vooruitstrevende ziekenhuizen maken in toenemende mate gebruik van netwerksegmentatiestrategieën, end-to-end zichtbaarheidplatforms en analyse- en machinelearning-technologie om het bewaken en beheren van applicatie- en apparaatgedrag op het netwerk te automatiseren. Daardoor zijn eventuele kwetsbaarheden die gevaar kunnen opleveren voor patiënten onmiddellijk te identificeren en aan te pakken, zodat de kritische zorg aan patiënten gewaarborgd blijft.

Retail

De grens tussen digitale en fysieke retail vervaagt en dat zal alleen nog maar sterker worden. Retailers streven er immers naar om steeds persoonlijker omnichannel winkelervaringen te ontwikkelen en een betere klantenservice te bieden. De strategische inzet van wifi-accesspoints, locatie- en analysetoepassingen op fysieke locaties en gezichtsherkenningstechnologie om demografische gegevens te verzamelen, zal het karakter van de autonome retailer van de toekomst bepalen. Door bijvoorbeeld de connectie tussen mobiele kassaterminals, sensoren voor parkeerplaatsen en online bestel­systemen te automatiseren, kunnen medewerkers in fysieke winkels bestellingen voor online aankopen verwerken en deze bij wijze van spreken op het parkeerterrein aan de klant overhandigen.

Onderwijs

Digitale klaslokalen zijn sterk afhankelijk van een geïntegreerde vaste en draadloze infrastructuur om studenten te helpen bij hun studie en om nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs mogelijk te maken. Met een door AI gedreven wifi-netwerk kan een IT-afdeling de efficiëntie van het netwerk verbeteren en gemakkelijk draadloze capaciteit toevoegen om zo te voldoen aan bandbreedtevereisten op verschillende locaties. Het maakt niet uit of het nu gaat om een groot e-sports-toernooi in een sporthal of om een les in robotica, waar studenten 3D-modellen visualiseren.
Beide moeten mogelijk zijn zonder negatieve invloed op netwerkdiensten elders op de campus. Deze geautomatiseerde mogelijkheden stellen de IT-afdeling in staat om zich te concentreren op het creëren van nieuwe onderwijsmogelijkheden en zorgen ervoor dat docenten en studenten zich kunnen concentreren op hun kernactiviteit: onderwijs.

Logistiek

De logistieke markt die de gehele wereldeconomie ondersteunt, is een van de grootste en oudste sectoren – automatisering en intelligentie transformeren op dit moment de manier waarop deze sector functioneert. Bij grote logistieke bedrijven bijvoorbeeld verbindt het netwerk bestaande WMS-software met innovatieve drones, die pakketten via de lucht afleveren. Dankzij analyses van mobiele apparaten en wifi-accesspoints beschikken magazijn­medewerkers over realtime inzicht in de end-to-end supply chain, zodat processen te stroomlijnen zijn en goederen op de juiste plaats terechtkomen.

Grote steden

Meer dan de helft van de bevolking leeft nu al in steden en volgens McKinsey gaan rond de 2,5 miljard mensen de komende dertig jaar naar steden verhuizen. Naarmate deze steden dichter bebouwd worden, moeten meer mensen op dezelfde grond wonen en middelen delen. Stedenbouwkundigen gaan onder meer netwerken gebruiken om verkeersstromen te verbeteren, waarbij verkeers­camera’s, stoplichttimers en rijwegsensoren naadloos kunnen samenwerken. Zo zijn files te verminderen of te vermijden en werkt een stad aan schone lucht.

Naar een autonomous toekomst

Het netwerk transformeert van een IT-ondersteuningsfunctie naar een krachtige engine die mensen op een intelligente manier met technologie verbindt. Willen organisaties in de toekomst succesvol zijn, dan moeten ze beschikken over een flexibel, adaptief en veilig netwerk, dat dankzij een op software gebaseerde aanpak de intelligentie biedt die hun hele organisatie ondersteunt.

Abby Strong is Vice President Product Marketing bij Extreme Networks. Zij leidt het team dat de marktstrategie en messaging van het portfolio definieert. Abby heeft twintig jaar ervaring in de branche en heeft een passie voor het verbinden van mensen, ideeën en devices. Zij gaf eerder leiding aan het productmanagement en de marketing van Aerohive Networks, waar ze zich richtte op cloud-architectuur, security en netwerkoplossingen. Abby was ook betrokken bij de ontwikkeling en support van netwerksecurity- en routing-producten bij bedrijven als Concentric, XO Communications en Juniper Networks. Zij werkt sinds 2018 bij Extreme Networks.

Source link

Vorig artikelCash Flow voor hosters
Volgend artikelCogent Communications verdient investering in UPS-systeem binnen twee jaar terug