Zijn microservices de ‘weapons of mass disruption’?

0
445

Eric Han is VP Product Managent bij Portworx

Traditionele bedrijven verplaatsen IT naar het hart van hun bedrijfsvoering om de concurrentie aan te gaan met de nieuwkomers, ook wel disruptors. Maar in tegenstelling tot start-ups en scale -ups hebben zij te maken met technical debt en IT-processen die al langer meegaan dan wij. Hoe kunnen zij omgaan met deze uitdaging?

De uitdagers profiteren van deze technical debt bij traditionele bedrijven. Zo wijst FinTech startup Starling Bank erop dat traditionele banken ‘wel onze functies kunnen kopiëren, maar niet onze kostenbasis. Ze hebben te maken met verouderde technologie.”

En hoewel digitale banken meestal met één dienst beginnen, duurt het niet lang voordat ze gaan concurreren op meerdere vlakken. Monzo (Britse digitale bank) begon met prepaid debetpasjes, maar wil nu nieuwe diensten toevoegen voor hypotheken, besparingen en energierekeningen. En dit jaar is Monzo van plan om de Amerikaanse markt te betreden.

Ondertussen staan traditionele bedrijven niet stil. Volgens onderzoek van PWC werkt bijna de helft (45%) van de traditionele instellingen al samen met jonge FinTech-bedrijven, en de meeste traditionele bedrijven (82%) verwachten op korte termijn meer FinTech-partnerschappen aan te gaan.

Traditionele banken geven daarnaast serieus geld uit aan technologie en aan hun eigen transformatie. De Amerikaanse topbanken (JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo en CitiGroup) zullen in 2019 meer dan 38 miljard dollar uitgeven aan technologie, en de Spaanse Banco Santander SA zal in de komende vier jaar 22 miljard dollar uitgeven aan digitale transformatie en IT. De vraag die met dit geld beantwoord moet worden, is hoe IT binnen grote organisaties sneller kan meebewegen om beter in te spelen op de veranderende bedrijfsbehoeften. 

Microservices voor de massa’s

Waarom wij met Kubernetes of een willekeurige scheduler microservice-applicaties orchestreren, is op het eerste gezicht overduidelijk. Soms is het antwoord eenvoudigweg het automatiseren van de inzet van containers, het optimaal afstemmen van server resources op de vraag en om te kunnen schalen. Voor traditionele ondernemingen in een transformatieproces, ligt het antwoord vaak net even anders.

Voor IT-afdelingen die niet bekend zijn met cloud-native tooling, containers als ‘applicatie-package’ en en microservices als applicatie-architectuur, zorgen voor een consistente installatie van een applicatie binnen een ontwikkel-, test- en productieomgeving. We kennen allemaal het fenomeen, dat het “toch werkte in mijn omgeving?”. (Dit artikel geeft een mooie samenvatting van packaging.) Dat is echter maar één kant van het verhaal. Pas als een IT-afdeling orchestratie en scheduling gaat toepassen, ontstaat de snelheid en flexibiliteit die nieuwe bedrijfsinitiatieven ondersteunen. Hoe komt dat?

Orchestratie met microservice-gebaseerde applicaties vervangt de rigide en vaak arbeidsintensieve processen binnen monolithische applicaties en zorgt voor:

  • Unified App Controls: de volledige workload van microservices kan worden beheerd (geïnstalleerd, bijgewerkt, geschaald) via een gemeenschappelijke toolchain (kubectl, API). Tegelijkertijd heeft elke applicatiecomponent/stack zijn unieke behoeften waarin wordt voorzien door middel van ingebouwde abstracties, zodat de breedste use cases worden ondersteund.
  • Dynamic Resource Management: het voorspellen van de vraag van eindgebruikers naar een nieuwe app is als het voorspellen van verkeer in een nieuw te bouwen stad, heel erg lastig. Stelt u zich nu eens voor dat u de vraag naar nieuwe bedrijfsinitiatieven voorspelt of wanneer één van de business units een eigen ‘flash sale’ organiseert. Hier helpt orchestratie door het efficiënt toewijzen van CPU en memory en het mogelijk maken van verschillende soorten scenario’s (zoals gegarandeerd, burst, best effort).
  • Multi-cloud opties: hier bedoelen we eenvoudigweg dat we ons niet laten opsluiten op het niveau van de infrastructuur, zoals op de VM- of IaaS-laag. Een andere, maar op de een of andere manier onbevredigende werkdefinitie, is om te stellen dat we verschillende publieke clouds willen kunnen gebruiken voor waar ze goed in zijn (Windows in Azure, AI/ML in GCP).

Voor organisaties met een historische technical debt zorgt orchestratie voor betere prestaties van apps in de productieomgeving, die sneller kunnen inspelen op de zakelijke behoeften. Orchestratie van microservices stelt IT in staat om elke applicatie use case te draaien en over de nodige dynamische controles te beschikken voor een nieuwe generatie van responsieve applicaties. 

Impact van de multi-cloud

De applicaties die enterprise IT-afdelingen opleveren en beheren, draaien idealiter op een infrastructuur zo dicht mogelijk bij de klant. Redenen daarvoor zijn een lage latency, de regelgeving op het gebied van hosting, en omwille van de langetermijncontrole over hun IT-middelen. Bedrijven moeten daarom bij hun planning rekening houden met het feit dat hun applicaties multi-cloud zijn. Microservices zijn dan de beste manier voor application delivery.

Maar wat doen we met de data zelf? Dat is de hamvraag. De IT-afdeling van de Amerikaanse overheid vraagt zich nu al af hoe dat eruit moet zien binnen een multi-cloud. Wat ondernemingen betreft, moeten alle IT-afdelingen van ondernemingen gaan nadenken over de beveiliging van hun gegevens en het beheer van de data lifecycle.

Er zijn al voldoende voorbeelden te vinden van bedrijven, die bezig zijn met het oplossen van kwesties aangaande multi-cloud en data management. Wanneer we een film streamen of foto’s online bewerken, worden de achterliggende systemen beheerd door IT-afdelingen die het voortouw nemen bij de overstap naar multi-cloud. Deze innovatiedrang geldt zeker voor Europa, waar bedrijven opnieuw uitvinden hoe ze door IT-ondersteunde diensten leveren, zoals groene energie en mobiele connectiviteit.

Op persoonlijke titel geloof ik dat microservices de standaard zijn en blijven voor alle nieuwe applicaties. Bovendien hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om er een beter ecosysteem van te maken, omdat niemand anders dat voor ons zal doen. Ik kijk ernaar uit om iedereen op Containers Today in Den Haag te zien, oude vrienden te ontmoeten en nieuwe te maken.

Source link

Vorig artikelRol van circulariteit in ICT en datacenter wordt steeds groter
Volgend artikelUpdate van LANCOM Systems optimaliseert flexibiliteit & performance van SD-WANs