Ziekenhuis bespaart met spraakherkenning

0
453

Ziekenhuis bespaart met spraakherkenning

Nuance Communications heeft de spraakherkenningsoplossing Dragon Medical Direct geïmplementeerd bij het Heilig-Hartziekenhuis Lier. Het ziekenhuis kan nu enerzijds de artsen en het medisch secretariaat ontlasten, anderzijds de kwaliteit van de zorgverlening verbeteren door efficiëntere en accuratere verslaglegging.

Alle 120 artsen en het medisch secretariaat van het ziekenhuis hebben nu de beschikking over de spraak­herkenningsoplossing. Dragon Medical Direct biedt spraakherkenning waarmee zorgverleners alle patiënt­gegevens kunnen dicteren. Gemiddeld dicteren artsen 150 woorden per minuut. Dat is drie keer sneller dan typen.

Medische lexicon

Het Heilig-Hartziekenhuis van Lier koos voor Dragon Medical Direct vanwege het grote medische lexicon, het gebruiksgemak en de snelheid van adoptie. Ook de mobiliteit speelde een rol. Het project is gestart met een pilot van twee maanden waarin alle medische disciplines waren vertegenwoordigd. Doel was een goed beeld te krijgen van de specifieke behoeftes en werkomstandig­heden van de artsen.

Ontlasten en verhogen

Stefaan Vansteenkiste, IT-directeur van het Heilig-Hartziekenhuis Lier: “De doelstelling was enerzijds het medisch secretariaat te ontlasten en anderzijds de kwaliteit van de medische verslaglegging te verhogen. Hoe ging het voorheen: de specialist sprak in op een opnameapparaat en leverde dat bestand (soms nog als cassettebandje) aan bij het secretariaat. Met spraakherkenning wordt nu de rapportering efficiënter en nauwkeuriger. De artsen kunnen niet alleen achter hun bureau gebruikmaken van spraaktechno­logie, maar ook terwijl ze hun ronde lopen of zich waar dan ook in het ziekenhuis bevinden.”

Terminologie

Nuance werkte nauw samen met het team van het Heilig-Hartziekenhuis bij de pilot en de implementatie van Dragon Medical Direct. Frederik Brabant, Chief Medical Information Officer van Nuance: “De wensen van het bestuur van het ziekenhuis waren helder: men wilde het secretariaat ontlasten en meer snelheid en kwaliteit in de medische documentatie. Er was enkele jaren eerder al geëxperimenteerd met een spraakherkenningsysteem, maar dat voldeed niet, onder meer omdat dat systeem minder goed in staat bleek de medische terminologie te begrijpen.”

Goed te beheren

“Bovendien wilde men toe naar een centraal beheerd systeem dat door de interne IT-organisatie goed te beheren is en waarvan de artsen en specialisten met minimale training goed gebruik kunnen maken. Dat heeft men nu gerealiseerd met Dragon Medical Direct. Wij zijn steeds rechtstreeks betrokken geweest bij de implementatie en zijn zeer enthousiast over de realisatie en over de positieve reacties vanuit het ziekenhuis en van de artsen.”

Source link

Vorig artikelMarie-Louise de Smit benoemd tot Cyber Deals Director
Volgend artikelBlockchain-platform helpt voertuigdata benutten