Waarom de publieke sector de stap naar een multi-cloudstrategie moet wagen

0
408

Neerav Shah, VP EMEA Sales bij SnapLogic

De publieke sector heeft op IT-gebied altijd achtergelopen op de particuliere sector. Krappe budgetten en complexe vereisten hebben ervoor gezorgd dat veel organisaties nog steeds werken met legacy IT-systemen en oude contracten. Verouderde IT-systemen en vendor lock-in maken de publieke sector vatbaar voor IT-storingen en cyberaanvallen. De aanpak hiervan kost tijd, maar de tijd is rijp om in de publieke sector applicaties te migreren naar de cloud. 

De juiste vruchten plukken

De G-cloudprogramma’s in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en België zijn een grote stap voorwaarts in de ondersteuning van het momentum, maar organisaties moeten niet op één paard wedden. Uitsluitend vertrouwen op één cloudleverancier, denk aan Amazon Web Services of Microsoft Azure, biedt zeker gemak op de korte termijn. Maar het kan ook leiden tot het ontstaan van een vendor lock-in situatie, waarmee de publieke sector weer terug is bij af. Als die ene cloudleverancier te kampen heeft met downtime, kan dit leiden tot dataverlies en problemen bij projecten. En wanneer deze cloudleverancier achterblijft bij technologische ontwikkelingen vergeleken met andere leveranciers, plukt de organisatie niet op tijd de vruchten van technologische vernieuwingen.

De beste manier om vooruitgang te boeken is te kiezen voor een multi-cloudstrategie. Het verbetert datamigratie, vergroot de toegankelijkheid voor alle medewerkers en past zich aan de specifieke behoeften van de verschillende departementen in de publieke sector aan.

Uitdagingen op de loer

De publieke sector kijkt ernaar uit om toe te werken naar het gebruik van meerdere cloudomgevingen,  maar er zijn obstakels die ze tegenhoudt. Allereerst zijn cultuur en houding binnen een organisatie een belangrijke factor, want er zijn intern maar weinig mensen en deskundigen die de complexiteit van een multi-cloudomgeving begrijpen. Om dit tegen te gaan, moeten organisaties in de publieke sector hun cloudaanpak formaliseren en de verbeteringen ten aanzien van de flexibiliteit en efficiëntie die meerdere clouds kunnen opleveren benadrukken.

Ook het budget voor de implementatie van een multi-cloudsysteem is vaak een grote barrière. Het is belangrijk dat de publieke sector het meest efficiënte en effectieve systeem kiest tegen de laagst mogelijke kosten. En dat is precies wat multi-cloud biedt.

Het probleem met vasthouden aan één enkele cloudleverancier, is dat gebruikers nog steeds geconfronteerd worden met stijgende licentiekosten en niet in staat zijn hier onderuit te komen. Door te kiezen voor verschillende cloudleveranciers kan de publieke sector onderhandelen over betere contracten en bepalen welke providers het meest geschikt zijn voor een bepaalde toepassing, tegen de laagst mogelijke kosten.

Andere uitdagingen zijn compatibiliteit en overdraagbaarheid. Overstappen van een oud IT-systeem naar een nieuwe cloudleverancier, kan in de publieke sector de nodige zorgen opleveren. Zo heerst er angst dat gegevens niet goed overgebracht worden van de oude naar de nieuwe cloud, of dat de twee systemen geen verbinding maken of goed met elkaar communiceren. Omdat budgetten vaak krap zijn en technische expertise schaars, zorgt dit ook voor druk op de IT-teams om deze problemen op te lossen.

Belangrijkste schakel

Een goede verbinding tussen het oude en het nieuwe systeem, is de belangrijkste schakel om ervoor te zorgen dat gegevens niet verloren gaan, werknemers nog steeds toegang hebben tot wat ze nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren en dat alles naadloos samenwerkt.

De publieke sector moet de kans wagen om met verschillende cloudleveranciers te werken en te kijken welke combinaties van partijen voor hen het beste werkt. Zodra deze barrières overwonnen zijn, is het zaak te bepalen welk type cloud voor welke toepassing ingezet kan worden. Werken met meerdere optimale cloudapplicaties is zeer nuttig, aangezien het een goede toepassing ervan verzekert.

Ter illustratie

Laten we GGZ Nederland als voorbeeld nemen. De GGZ kan een cloudapplicatie hebben voor patiëntendossiers; één voor financieel beheer en één voor de samenwerking tussen de specialisten van verschillende afdelingen in het hele land. Deze laatste zorgt ervoor dat specialisten kritieke gevallen kunnen bespreken en uiteindelijk patiëntenzorg leveren op een meer doeltreffende en efficiënte manier. Als de GGZ alle medische dossiers blijft digitaliseren, kan de cloud zoals vereist ook records toegankelijk maken voor ziekenhuizen en praktijken, om een consistent beeld van een patiënt te waarborgen.

Oplossingen

Met diverse toepassingen die op verschillende cloudplatforms worden gebruikt, is het van cruciaal belang dat het hele systeem geïntegreerd is en samenwerkt. Het opzetten van de multi-cloud binnen de publieke sector vergt een platform voor data-integratie dat het makkelijk maakt om een nieuwe host te kiezen wanneer besluiten onjuist blijken of de behoeften van de sector veranderen. Een systeem voor data-integratie dat is afgestemd op een multi-cloud aanpak maakt het een stuk makkelijker om gegevens te verwerken en te migreren. Daarnaast geeft het personeel toegang tot applicaties wanneer zij deze nodig hebben.

Publieke sector krijgt controle terug

Een multi-cloudstrategie kan de controle over data teruggeven aan de publieke sector. Het vraagt enige tijd en experimenteren, maar het stelt alle belanghebbenden van de publieke sector, of het nu de GGZ, scholen of gemeenteraden zijn, in staat om hun clouddiensten naar hun specifieke behoeften aan te passen en aan te scherpen wanneer de situatie hier om vraagt.

De cloud heeft in de private sector al laten zien wat het biedt als het gaat om flexibiliteit en wendbaarheid. Nu kunnen we zien hoe ook de publieke sector hiervan kan profiteren. Het is tijd om vastgeroeste houdingen ten aanzien van IT-systemen achter ons te laten en stappen vooruit te maken richting multi-clouds.

Source link

Vorig artikelUnigarant verzekert zichzelf van internet connectiviteit in de CJ2 datatoren
Volgend artikelEuropese brancheorganisaties introduceren handboek voor inkoop van clouddiensten in de publieke sector