De echte waarde van een cloud-native beleid

0
484

Ian Massingham, director AWS Developer Technology & Evangelism

Cloud computing heeft de wereld van de technologie binnen no time op zijn kop gezet. In iets meer dan tien jaar tijd hebben twijfels over de cloud plaatsgemaakt voor een brede consensus dat de cloud het ‘nieuwe normaal’ is en zal blijven.

Een rapport van analistenbureau Gartner toont aan dat de digitale disruptie door cloud computing bijna zijn top heeft bereikt en zal fungeren als een noodzakelijke basis voor toekomstige disrupties. Bovendien suggereert het rapport dat de wereldwijde markt voor public-clouddiensten vorig jaar is gegroeid tot 246,8 miljard dollar.

Trendwatchers, academici en overheden beweren steeds vaker dat de cloud meer is dan alleen een vervanging voor traditionele methoden van computergebruik. In plaats daarvan wordt de cloud gezien als een revolutie – het heruitvinden van IT-functies, het ontwikkelen van nieuwe diensten, het stimuleren van innovatie en het democratiseren van de markttoegangvoor innovatieve start-ups.

Bij AWS vinden we het echter belangrijk om op te merken dat de voortdurende evolutie van de cloud en zijn vermogen om wereldwijde economische groei te ondersteunen, zal worden beïnvloed door beleid en regulering rondom het gebruik ervan. Daarom  is het begrijpen, en mogelijk beïnvloeden, van het beleid rondom de cloud belangrijker dan ooit voor bedrijven en multinationals die op zoek zijn naar hogere efficiëntie, veiligheid en innovatie.

Cloudbeleid zorgt voor groei

Het goede nieuws is dat goed ontworpen cloud-beleid nu al organisaties over de hele wereld in staat stelt om snel en naadloos de schaalbaarheid, beveiliging en kostenbesparingen van cloud-technologie te benutten.

Sinds 2017 zien we bijvoorbeeld dat nationale regeringen, overheden en grote overheidsinstanties nieuw beleid ingevoerd hebben ten gunste van de publieke cloud. Belangrijke voorbeelden zijn onder andere de invoering door de Australische overheid van haar Secure Cloud Strategy ter vervanging van de Government Cloud Computing Policy die in 2014 werd ingevoerd; de regering van Argentinië die een Cloud First-beleid promoot en het Amerikaanse Ministerie van Defensie dat een richtlijn heeft uitgevaardigd om ‘de acceptatie van cloudarchitecturen en clouddiensten, gericht op commerciële oplossingen, te versnellen’.

Deze beleidsmaatregelen laten zien hoe cloud-first de norm wordt in regeringen over de hele wereld. De industrie heeft zich in de afgelopen 12 maanden echter verder ontwikkeld. Nu zien we zelfs de invoering van cloud-native beleid, dat bedoeld is om de publieke sector nog sneller te laten profiteren van de cloud. Wat is een cloud-native beleid?

Cloud-native gaat niet alleen over het prioriteren van de cloud boven andere opties; het gaat over de manier waarop overheden hun werk organiseren om te profiteren van het huidige cloud aanbod en hoe efficiëntie vergroot kan worden in de toekomst.

Met een cloud-native aanpak kunnen organisaties in de publieke sector profiteren van nieuwe cloudtechnologieën – van IoT tot machine learning – om technologische services en applicaties te ontwikkelen die veerkrachtig, flexibel en toekomstgericht zijn. Het betekent een belangrijke verschuiving weg van de voorkeur voor lokale datacenters en een beweging naar de cloud als de nieuwe standaard.

In essentie is een cloud-native-beleid er om waarde te creëren. Of dat nu gebeurd door het stimuleren van innovatie, het maken van nieuwe bedrijfsmodellen of het verbeteren van de beveiliging en compliance-governance, het helpt overheden om de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en innovatie te stimuleren.

Verbetering van beveiliging en compliance

Beveiliging en compliance zijn cruciale kwesties voor overheden. De invoering van regelgeving zoals de GDPR in Europa betekent dat de bezorgdheid over het gebruik en beheer van gegevens op een nieuw hoogtepunt is. Daarom is de samenwerking van AWS met zijn klanten om ervoor te zorgen dat klanten het juiste beleid hebben om gegevens te beschermen nog nooit zo belangrijk geweest. Hier speelt cloud-native een belangrijke rol.

Door proactief de cloud boven lokale infrastructuur te prefereren, kunnen overheden hun beveiligingspositie verbeteren – terwijl ze tegelijkertijd de flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie verhogen. De beste cloudplatformen worden geleverd met beveiliging van wereldklasse waarmee klanten beveiligings- en besturingselementen kunnen automatiseren en auditing- en detectieprocessen kunnen stroomlijnen, waardoor het risico op menselijke fouten wordt verminderd. Bovendien biedt de cloud beveiligingscontroles die ingebouwd zijn in het gehele IT-beheerproces in plaats van dat het vertrouwt op controles die uitsluitend met terugwerkende kracht werken, wat betekent dat bedreigingen in realtime worden geïdentificeerd en aangepakt.

Het resultaat is een geautomatiseerde omgeving die voldoet aan of zelfs de eisen overtreft op het gebied van assurance, governance, beveiliging en compliance. Het stelt de publieke sector in staat  om de implementatie van de beveiligingsstandaarden die in hun beleid staan te demonstreren en het maakt het gemakkelijker om naleving van lokale en mondiale voorschriften te garanderen.

Cloud-native – de toekomst van compliance

Cloud computing is de volgende grensverleggende manier waarop we IT-services gebruiken. Echter, verdere acceptatie, innovatie en groei moet erop gericht zijn de cloud niet alleen als eerste te plaatsen, maar als de nieuwe standaard te zien voor alle applicatie- en technologische ontwikkelingen.

Van wendbaarheid en kostenbesparingen, beveiliging en compliance, tot privacy en governance, de cloud stelt overheden in staat om grenzen te verleggen en tegelijk complexiteit en menselijke fouten die gegevens in gevaar kunnen brengen te vermijden. Bij AWS zijn wij van mening dat overheden en instellingen door cloud-native beleid kunnen blijven profiteren van de innovatie die de cloud kan bieden en services kunnen ondersteunen die een positief economisch verschil zullen maken, nu en in de toekomst.

Source link

Vorig artikelOnderzoek: bureaucratie en legacy staan toepassing DevOps in de weg
Volgend artikelKeensight Capital neemt meerderheidsbelang in Smile