Hosting in 2020

0
509

We zijn nog maar in oktober maar iedereen in de hostingindustrie is inmiddels begonnen met het voorbereiden van het komende jaar. 2020 is al over een paar maanden.

Wat worden de belangrijkste trends in 2020? Waar gaat de industrie naar toe? Een paar elementen die redelijk in de lijn der verwachtingen liggen. Rekening houdend met de befaamde uitspraak van Niels Bohr: “Prediction is difficult, especially about the future.”

Meer automatisering, meer virtualisatie, meer cloud

Marges staan onder druk, en dat duwt de sector naar verbetering zoeken in steeds meer efficiency. Cloud technologie en virtualisatie maken het mogelijk om de kostprijs van diensten laag te houden, en bieden een hoge mate van flexibiliteit. Er is nu al een trend merkbaar dat hosters gebruik maken van een cloud in de plaats van alles zelf op hun servers hebben. Mijn voorspelling is dat we hierin een acceleratie zullen zien.

Security wordt AI

Klanten stellen (terecht) steeds hogere eisen aan de veiligheid van hun data. Security is niet meer iets dat ad-hoc geregeld kan zijn. Onveilige situaties kunnen niet meer correctief behandeld worden (ingrijpen als je merkt dat de onveilige situatie is ontstaan). Oplossingen die je netwerk permanent scannen en zelf lerend zijn nemen een snel groeiende rol in het aanbod van hosters aan hun klanten. We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. 2020 zal hierin een volgende stap naar volwassenheid laten zien verwacht ik.

De adoptie van standaarden

ISPConnect werkt al langere tijd samen met internet.nl (een initiatief van het platform internetstandaarden, een samenwerking tussen een aantal organisaties die met het welzijn van het internet bezig zijn) aan het versterken van de adoptie van standaarden, van de beveiliging van email naar de adoptie van IPV6. We beginnen hierin nu een kritische massa te bereiken waardoor je ziet dat het aantal providers die hun systemen upgraden om compliant te zijn met alle standaarden en protocollen die nodig zijn om optimale dienstverlening en veiligheid te garanderen.

Geautomatiseerde full service backups

Een backup was lang een product dat maar gedeeltelijk toegankelijk was voor klanten met goedkope hostingpakketten. Het was vaak ook onduidelijk voor klanten wat er nou precies meegenomen werd in de backup (de database? De bestanden? Alles?) Security eisen maken het niet meer echt mogelijk om een product zonder full service backup aan te bieden. En je ziet hier ook een duidelijke ontwikkeling. De backup wordt onderdeel van de service

Hybrid cloud

Het platform wordt minder heilig dan het ooit was. Het gaat erom de klant de beste service te bieden. En dat betekent een flexibel aanbod bieden, waar een aantal dingen misschien op de platform van de hoster zal draaien, maar er ook gebruik gemaakt zal worden van een publieke cloud. De expertise en toegevoegde waarde van de hoster is dat hij vanuit alle beschikbare bouwstenen een maatoplossing die stabiel werkt en meeschaalt aan de klant van bieden. Het hebben en doorontwikkelen van een eigen platform wordt niet meer het meest waardevolle van die service.

Nogmaals, toekomstvoorspellingen is risky business. Maar ga er maar van uit dat dit wel een paar ontwikkelingen zijn die in 2020 gaan doorzetten

Vragen? Belangstelling in ISPConnect? Aarzel niet mij te mailen op simon@ispconnect.nl

Source link

Vorig artikelISPConnect modereert forum over kunstmatige intelligentie
Volgend artikelBizway wint Europese aanbesteding van SURF