De echte prijs die we later betalen voor onze goedkope public-cloud verslaving

0
45
De echte prijs die we later betalen voor onze goedkope public-cloud verslaving

Steeds meer bedrijven maken gebruik van goedkope public cloud services van buitenlandse providers, maar wat is de echte prijs die zij daarvoor pas later gaan betalen? In dit artikel bespreken we 6 redenen waarom de public cloud een bedreiging vormt voor de IT-strategie van Nederlandse bedrijven en ontdek waarom dit een bedreiging is voor de Nederlandse IT-sector.

6 manieren waarop de public cloud de Nederlandse IT-sector bedreigt

De aantrekkelijke prijzen zijn misschien wel de belangrijkste reden waarom bedrijven steeds vaker gebruik maken van public cloud providers.

Grote buitenlandse cloud providers kunnen door hun enorme internationale schaalvoordelen hun producten tegen zeer lage tarieven aanbieden. Daarnaast is de public cloud aantrekkelijk omdat IT-onderhoud wordt beheerd door de public cloud providers.

Maar kleven er dan helemaal geen nadelen aan het gebruik van een goedkope public cloud?

Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust, dat zij steeds afhankelijker worden van public cloud providers. Want de lage tarieven zijn zeker niet voor altijd gegarandeerd. Langzaam maar zeker verliezen bedrijven ook de controle over hun eigen IT-beheer.

Hier zijn 6 reden waarom de public cloud een bedreiging kan vormen voor de IT-strategie van bedrijven én voor de hele Nederlandse IT-sector.

1. Veel lokale IT-providers staan onder druk

Omdat steeds meer bedrijven zijn overgestapt op de goedkope public cloud, wordt het moeilijker voor IT-providers om het beheer van private clouds rendabel te houden. Het gevolg is dat de hoge adoptie van de public cloud nu een bedreiging vormt voor het voortbestaan van veel Nederlandse IT-providers.

Wij adviseren IT-providers om zich niet alleen op het beheer van een private cloud omgeving te concentreren, maar juist ook verder te specialiseren in het beheer van bestaande en opkomende Nederlandse public cloud providers.

Zo kunnen IT-providers hun bestaande klanten helpen bij het realiseren van een hybride cloud model, eenvoudiger extra diensten verkopen en vormt de publieke cloud een kleinere bedreiging.

2. Public cloud providers bepalen de koers van de IT-strategie

Een tweede risico dat door veel bedrijven wordt onderschat, is dat public cloud providers de werkelijke koers bepalen voor de IT-strategie. Dit geldt dan met name voor de applicaties, hardware en software die door de public cloud providers worden ondersteund.

Public cloud providers zijn zo succesvol omdat ze enorme schaalvoordelen realiseren door wereldwijde standaardisatie. De populairste software en applicaties zijn voor iedereen beschikbaar in de public cloud en tegen lage tarieven per gebruiker.

Maar dat betekent niet dat dezelfde applicatie voor altijd beschikbaar is en dat ondersteuning op lange termijn wordt gegarandeerd. Als een bedrijf sterk afhankelijk is van bepaalde software of applicaties, dan kan het verstandiger zijn om die vooral niet uit te besteden aan een public cloud provider.

Het advies is om deze dan in een eigen omgeving te laten beheren en onderhouden door een externe specialist. Hierdoor weet de klant zeker dat de applicatie beschikbaar blijft en goed ondersteund wordt, nu en in de nabije toekomst.

3. Er valt weinig meer te kiezen

Nu al wordt het public cloud landschap gedomineerd door enkele grote spelers. Er is daarom nu al sprake van een beperkte keuzevrijheid. Maar een nog veel grotere bedreiging vormt het wegvallen van lokale IT-bedrijven die niet meer kunnen concurreren met de goedkope public cloud providers.

Hierdoor wordt de keuzevrijheid nog verder beperkt en raakt het Nederlandse IT-landschap ontwricht. Bedrijven hebben steeds minder keuzevrijheid. Het zijn de public cloud providers die bepalen hoe onze IT-strategie wordt vormgegeven en uitgevoerd in hun buitenlandse cloud, met allerlei vervelende gevolgen voor bijvoorbeeld de privacy!

4. Je kunt niet het datacenter bezoeken of bij de hardware komen

De public cloud provider bezit de hardware en bepaalt wat daarmee gebeurt en niet de klant zelf. Dat mag dan voor veel bedrijven op dit moment geen enkel probleem zijn, want dan hebben ze er geen omkijken naar en het is immers een stuk goedkoper.

Maar wat gebeurt er als de public cloud provider van strategie verandert, of ineens verplicht moet voldoen aan nieuwe buitenlandse wetgeving?

Dan kan het ineens zo zijn dat de privacy van gevoelige bedrijfsdata, klantgegevens of patenten gevaar lopen. Daarnaast kan je in het geval van crisis niet zelf bij de hardware waar je gegevens op staan en het is niet mogelijk om het datacenter te bezoeken.

Wil je als bedrijf de beste combinatie tussen je eigen private- en public cloud, maar met de zekerheid dat je altijd bij je data kan in een Nederlands datacenter? Kies dan een Nederlandse managed service providers met jarenlange ervaring. Zij helpen jouw bedrijf het optimale voordeel te behalen uit een hybride private cloud strategie.

5. Steeds afhankelijker en moeilijk migreren uit de public cloud

Zodra bedrijven eenmaal zijn overgestapt naar een public cloud provider is het erg moeilijk om een nieuwe migratie te doen naar een andere provider. Bijvoorbeeld als een bedrijf beslist om toch weer applicaties en hardware in een private cloud te willen hosten, of als ze naar een hybride model willen overstappen.

Public cloud providers maken de overstap naar hun platform erg aantrekkelijk. Maar zodra er bij klanten iets verandert in de cloud strategie en ze weg willen uit de public cloud, dan is het erg moeilijk om te migreren. Je bent immers niet langer in het bezit van je eigen hardware. Een public cloud provider heeft geen consultants in dienst, die bij je langs komen om je te helpen met een persoonlijk plan en uitvoering van de migratie. Een managed service provider daarentegen begeleidt de complete IT-strategie, of deze nu in de public cloud is, hybride of fysiek bij jullie in het datacenter.

6. Nu goedkope prijzen, maar hoe zit dat in de toekomst?

Dankzij de enorme schaalvoordelen en standaardisatie is het voor public cloud providers mogelijk om lage tarieven per gebruiker aan te bieden. De kosten voor het bouwen, beheren en onderhouden van het publieke cloud platform worden immers uitgesmeerd over miljoenen verschillende gebruikers.

Maar kostencalculaties en commerciële overeenkomsten voor het gebruik van de public cloud kunnen erg verraderlijk zijn. Zodra er toch meer eindgebruikers bijkomen of het verbruik stijgt, dan kan het gebruik van een public cloud behoorlijk in de extra kosten gaan lopen.

Daarnaast zijn er geen garanties of de prijs van vandaag over enkele jaren nog steeds zo laag zal zijn.

Wereldwijde tarieven voor elektriciteit zijn enorm gestegen en er heerst een krapte op de markt voor computeronderdelen. Verder is men kritischer geworden ten opzichte van de bouw van mega datacenters in de regio, waardoor bepaalde lokale tarieven voor de public cloud wellicht niet meer te handhaven zullen zijn.

Waarom een Nederlandse managed service provider de beste oplossing is

Voor iedereen die wil profiteren van de voordelen van een public cloud maar wel graag de controle houdt over zijn eigen data, privacy, hardware en IT-strategie is een hybride cloud provider de beste oplossing.

Ervaren managed service providers in Nederland zijn gespecialiseerd in het beheren van private, hybrid en public cloud omgevingen voor hun klanten. Klanten van Nederlandse managed service providers kunnen rekenen op de volgende voordelen ten opzichte van buitenlandse public cloud providers.

  1. Je doet als klant direct zaken met mensen, waardoor er meer ruimte is voor een dialoog en creatieve op maat gemaakte oplossingen.
  2. Je weet altijd waar je data fysiek staat en je kan er eventueel bij. Je kan het datacenter bezoeken en eventueel werken in je eigen server rack of private ruimte.
  3. Hybride private cloud specialisten zijn flexibel. Op basis van jouw individuele behoeften wordt een op maat gemaakte IT-omgeving gebouwd. In jouw eigen IT-omgeving profiteer jij als klant optimaal van alle voordelen van zowel private als public cloud.
  4. Het is mogelijk om bepaalde applicaties naar de public cloud te verhuizen als dat voordeliger is. Maar doordat het beheer in eigen hand is, blijft het mogelijk om die applicaties ook eenvoudig terug te zetten in de private omgeving.
  5. Klanten kunnen profiteren van het gemak van de public cloud in hun eigen private omgeving. Een goed voorbeeld is Azure Stack. Zo combineer je het beste van twee werelden.
  6. Door te kiezen voor een Nederlandse managed service provider worden we minder afhankelijk van buitenlandse tech-reuzen. We blijven verantwoordelijk voor het behoud en de continuïteit van ons eigen IT-landschap en we bepalen zelf de koers.

Ervaar zelf hoe een hybride cloud model en een Nederlandse managed service provider uw bedrijf verder kunnen helpen groeien, dankzij de optimale inzet van op maat gemaakte IT-middelen.

Vorig artikelDataCore software-defined storage helps car firm avoid breakdowns
Volgend artikelgreen networking