HCL vergroot focus op Nederland – CloudWorks

0
464

Onlangs heeft HCL Technologies in Den Haag een nieuwe vestiging in Nederland geopend. Het nieuwe kantoor is kenmerkend voor de toenemende focus van de Indiase techgigant op de Benelux, in het bijzonder de Nederlandse markt.

HCL Technologies is inmiddels een gevestigde speler op de Nederlandse markt. Het in 1976 opgerichte Indiase bedrijf is al twee decennia actief in ons land. Het bedrijf vestigde in 1998 haar Nederlandse hoofd­kantoor in Den Haag, waarna in 2017 de deuren van twee Amsterdamse vestigingen werden geopend. Aan dit rijtje is nu een nieuw kantoor in het WTC aan het Beatrixkwartier in Den Haag toegevoegd.

De nieuwe vestiging werd onlangs geopend in bijzijn van burgemeester van Den Haag Pauline Krikke, ambassadeur van India in Nederland Venu Rajamony, CTO van Aegon Nederland Anke Schlichting en CIO van Leaseplan Jesper Erichsen. Vanaf deze locatie gaat de Indiase techgigant klanten helpen te profiteren van groeikansen.
Breed portfolio
HCL levert een breed portfolio, dat is opgedeeld in mode 1, mode 2 en mode 3 diensten en producten. “Ons mode 1-aanbod bestaat uit kerndiensten op het gebied van onder meer infrastructuur, applicaties en business process outsourcing (BPO). Deze services en producten helpen bedrijven hun positie in een markt te behouden en hun marktaandeel te vergroten met bestaande producten of diensten. Dit deel van ons portfolio noemen wij ook wel de ‘engine of growth’”, legt Sudip Lahiri, Senior Vice President en Head Financial Services bij HCL Technologies, uit.

“Met mode 2 helpen wij klanten te profiteren van directe groeikansen die zij zien, bijvoorbeeld door hen te helpen bestaande producten ook in andere markten aan te bieden. Dit doen wij onder meer met analytische services, Internet of Things producten en Governance, Risk & Compliance diensten”, zegt Lahiri. “Ons mode 3-aanbod stelt klanten in staat hun organisatie voor te bereiden op de toekomst en helpt hen in te spelen op toekomstige trends. Deze producten en platformen ondersteunen klanten bij het afstemmen van hun business model op verwachte ontwik­kelingen en allianties aan te gaan binnen een ecosysteem van strategische partners.”

Minimal viable product

De nieuwe Haagse vestiging is met name gericht op het ondersteunen van klanten met het mode 2-portfolio. “We merken dat steeds meer klanten inzicht willen in de impact van digitale ontwikkelingen – zoals kunstmatige intelligentie – op hun business, de kansen die hieruit voortkomen en de wijze waarop zij hiervan kunnen profiteren. Hen hierbij ondersteunen vereist een andere werkwijze en -omgeving dan ons mode 1-portfolio, waarmee we klanten onder­steunen vanuit ons kantoor in Amsterdam.”

“Zo is snelheid van groot belang om klanten te kunnen helpen te profiteren van groeikansen. We werken daarom in agile teams nauw met de klant samen om een minimal viable product op te leveren en deze in korte sprints verder door te ontwikkelen. Het nieuwe kantoor in Den Haag is ingericht om deze manier van werken te ondersteunen. Zo zijn meer ruimtes beschikbaar om met de klant te kunnen samenwerken.”

Agile DNA

Agile zit in de genen van het bedrijf, benadrukt Lahiri. “HCL heeft een achtergrond in techniek en product­ontwikkeling. Wat ons bedrijf onderscheidt in de markt zijn dan ook de engineering- en R&D-services. Wij zijn groot geworden door eigen hardware, desktops en mainframes te leveren aan de Indiase markt toen India nog een gesloten economie was. In deze periode was het erg moeilijk technologie uit de rest van de wereld te importeren, waar HCL met eigen innovaties een antwoord op bood.”

“Dankzij de economische hervormingen die in 1991 zijn doorgevoerd, is de markt opengesteld, wat kansen bood voor ons bedrijf. Zo hebben we in deze periode onze engineering- en R&D-services ook in de rest van de wereld op de markt gebracht”, zegt de in Nederland gevestigde manager. “Als je kijkt naar de engineering-wereld, is agile niets nieuws. De manier waarop wij samenwerken met enkele van onze belangrijkste klanten is al zeker acht tot tien jaar agile. Toen agile mainstream werd hadden wij hier dan ook al veel ervaring mee, waardoor we vooruitlopen op de massa. Deze achtergrond speelt vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol in de wijze waarop HCL werkt; agile werken zit in ons DNA verweven.”

Continu blijven leren

Om klanten te kunnen ondersteunen met de nieuwste technologieën is het van belang het kennisniveau van alle medewerkers continu bij te spijkeren. “HCL zet hier actief op in. Zo hebben ruim 25.000 van onze werknemers wereldwijd in 2018 een opleiding gevolgd”, aldus Lahiri. Om werknemers te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling, gebruikt HCL een platform genaamd Calibre. Dit platform beoordeelt het kennisniveau van professionals en adviseert over trainingen waarmee zij hun kennis kunnen uitbreiden en verdiepen.

Daarnaast werkt HCL wereldwijd samen met universiteiten, waaronder ook in Nederland. “Deze samenwerking stelt ons enerzijds in staat de onderwijssector te helpen opleidingen goed te laten aansluiten bij de markt. Anderzijds kunnen wij studenten in een vroegtijdig stadium laten kennismaken met HCL, zodat wij hen kunnen interesseren voor een carrière bij ons bedrijf”, aldus Lahiri. “Wat opvalt is dat nieuwkomers op de arbeidsmarkt in de praktijk vaak sneller in kennisniveau stijgen dan werknemers met veel ervaring. Ervaring brengt ook allerlei verwachtingen en aannames met zich mee, die het aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis in de weg kunnen staan.”

Geen schaalbaar model

“Opleiden is voor ons van cruciaal belang, aangezien het werven van talent simpelweg geen schaalbaar model is. Alleen door zelf professionals op te leiden, blijf je schaalbaar en kan je blijven meegroeien. Voor ons blijft dit de komende jaren een belangrijke focus.”

Wouter Hoeffnagel is journalist

Source link

Vorig artikelBelgisch Destiny neemt DSD Business Internet over – CloudWorks
Volgend artikelInterforce versnelt zijn infrastructuur met ‘full flash’-storage