Van mobile first naar AI first

0
436

‘Digitalisering en 5G’ is het thema van het BTG Business Event op 6 juni in Noordwijk. We verwachten hier ruim 350 bezoekers die elkaar inspireren en informeren over alle ontwikkelingen die er aan komen. We hebben een prachtig programma, met boeiende presentaties over 5G cases, smart cities, smart nations en nog veel meer. Het is mooi om te zien hoe de komst van 5G ons in de ICT en Telecom bezighoudt. En dat is meer dan terecht.

In de ICT spreken we vaak van een ‘paradigmaverschuiving’ oftewel een sprong voorwaarts, op basis van nieuwe inzichten. Vaak ingegeven door nieuwe mogelijkheden, door krachtiger chips of een sneller netwerk.

Aan de vooravond van 5G zijn veel mensen nog niet overtuigd van deze verschuiving. Ik weet ondertussen zeker dat 5G voor grote veranderingen zal zorgen, die verder gaat dan bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s of operaties op afstand.
5G is dan meer de aanjager van de verandering, waarbij meerdere technologische ontwikkelingen in elkaar grijpen.

Sundar Pichai, de CEO van Google, sterkt me in die visie. Op de Google developers conferentie opende hij met de uitspraak dat we gaan van een wereld van Mobile First naar Artificial Intelligence First. De grote ICT ontwikkelingen vinden volgens hem plaats op het gebied van Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR), Big Data en vele andere verschijningsvormen.

Google toonde tientallen nieuwe AI en AR applicaties. Ik was het meest onder de indruk van de longarts die een AI toepassing toonde. Hij had een longfoto, met daarop een beginnende longtumor, voorgelegd aan zes gespecialiseerde radiologen. Slechts één van de zes radiologen herkende de beginnende tumor terwijl de AI toepassing de tumor direct herkende. De zes gespecialiseerde artsen ontdekten de tumor op de foto die een jaar later werd gemaakt. Met een dergelijke AI toepassing kan kostbare tijd worden gewonnen!

Door een andere toepassing kon een (analfabete) vrouw in India, door middel van de nieuwe capture mogelijkheden van android, de teksten lezen op een handleiding. Tegelijkertijd was er sprake van text to speech processing en werd de tekst realtime vertaald in een andere taal. Google was ook nog in staat een bestand van 100 Gigabyte terug te brengen naar 0,5 Gigabyte. Zo is het mogelijk de speech recognition én de vertaalmogelijkheden op een smartphone van onder de 50 dollar te draaien, mét goede responstijd.

Kortom, Artificial Intelligence, gecombineerd met goede software en snelle netwerken, zorgt voor een versnelling van de veranderingen, waar we allemaal van kunnen profiteren. Mits we uiteraard rekening houden met de ethische en morele aspecten van Big Data en met de toeassingsmogelijkheden. Een moreel en inhoudelijk onderlegd kompas om de route van deze veranderingen succesvol te doorlopen, is noodzakelijk. BTG speelt daar als waardevolle kennis- en netwerkorganisatie binnen de ICT en Telecom graag een gidsrol in!

Eric Reij is voorzitter van BTG

Source link

Vorig artikelGlasvezelsector werkt samen aan toekomstbestendige netwerken
Volgend artikelERP-systeem voor vastgoedsector helpt Aham Vastgoed bij efficiënt realiseren ambities