Brexit komt er nu echt aan

0
404

Een tijd lang leek het alsof de Brexit met een sisser zou aflopen. Uitstellen, uitstellen en misschien toch maar niet doen als steeds meer Britten zich realiseren dat er uiteindelijk geen enkel Brexit-scenario is waaronder ze beter af zijn. Op het moment dat ik dit schrijf is er sprake van misschien weer een uitstel, of nieuwe verkiezingen. Hoe dan ook: Brexit zal waarschijnlijk volgens de logica van de ‘sunk cost fallacy’ uiteindelijk in één of andere vorm, vroeg of laat, plaatsvinden.

Het is dus menens. Wat betekent dit voor de hostingsector en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?

Bye bye overgangsregeling?

Het belangrijkste aspect betreft data-opslag en uitwisseling. Op dit moment is het Verenigd Koninkrijk (VK) nog “gewoon” een EU land dat valt onder de GDPR, de EU wetgeving die de bescherming van persoonlijke data regelt. In Nederland is dit in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG) geregeld. Omdat dezelfde wetgeving van toepassing is in alle landen van de EU hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over waar zijn data staat opgeslagen zolang dat binnen de grenzen van de EU gebeurt.

In het Brexit agreement dat EU-onderhandelaars met de vorige Britse regering hadden gesloten, stond een overgangsregeling waaronder Britse bedrijven nog een jaar onder de regels van de GDPR zouden vallen. Met een no-deal Brexit wordt het VK van de ene op de andere dag een ‘derde land’ waarmee geen afspraken zijn gemaakt. Opslag van data, of toegang tot data, is dan niet meer mogelijk zonder een speciale overeenkomst en de klant zal daar van op de hoogte moeten worden gebracht en moet toestemming geven.

Juridische onzekerheden

Dit heeft verregaande gevolgen. Want we hebben het niet alleen over data-opslag en uitwisseling, maar ook over de helpdesk die een bedrijf in het VK heeft. Of over het werken met een subverwerker die een deel van zijn infrastructuur afneemt bij een Brits bedrijf. Het wordt nog een hele klus om deze juridische onzekerheden op te lossen. Mogelijk zijn de huidige contracten en overeenkomsten op 1 november in één klap niet meer geldig. Nu gaat de Autoriteit Persoonsgegevens waarschijnlijk niet direct grote boetes uitdelen: dat zou niet proportioneel zijn. Maar het is wel verstandig om als service provider snel aan de slag te gaan met Brexit en de gevolgen daarvan voor jouw onderneming.

Laat je voorlichten over harde Brexit

Op 18 september organiseren datacenter maincubes, ISPConnect & Nederland ICT een speciale bijeenkomst over de naderende Brexit. Deze bijeenkomst is bestemd voor iedere organisatie die zaken doet met het Verenigd Koninkrijk of data heeft staan in het VK. En natuurlijk ook voor organisaties die gewoon meer willen weten.

Alex de Joode, public policy manager bij Nederland ICT, praat je tijdens de bijeenkomst bij over de gevolgen van een harde Brexit op data-uitwisseling met het Verenigd Koninkrijk. Ook vertelt hij welke stappen je kunt nemen om je security op orde te houden na de Brexit-datum.

Ik nodig iedereen bij deze van harte uit om naar de bijeenkomst te komen. Hopelijk kunnen we je helpen en je vragen beantwoorden. Aanmelden is verplicht en kan via deze link.

Source link

Vorig artikelNOC Operator
Volgend artikelISPConnect and DHPA welcome Amazon Web Services (AWS) as partner of their respective professional communities