Hoe kijk jij terug op 2019?

0
443

Kerstmis komt er alweer aan. Het einde van het jaar is in zicht. Ik zal niet de enige zijn die het gevoel heeft dat ieder jaar weer sneller gaat dan het vorige.

Wij zijn al druk bezig met het opzetten van onze kalender van 2020 (reserveer je alvast maandag 16 maart voor de Dutch Night bij CloudFest? Het wordt groter en leuker dan ooit, en we hebben een paar verrassingen voor je)

Voor we zover zijn willen we jullie nog wel verwelkomen op de kerstborrel, op 19 december. Dit jaar opnieuw organiseert ISPConnect samen met DHPA en Veeam een borrel voor de hele sector, dit jaar bij Down Under in Nieuwegein. We vinden het heel leuk als je langskomt!

En ook samen met Veeam, op 11 december, nodig ik iedereen graag uit voor een “Lunch and be inspired” sessie over het thema “continuïteit van data” met een presentatie van Graham Crich, Vice President Cloud EMEA voor Veeam. (aanmelden kan via deze link

Hoe kijkt ISPConnect terug op 2019? Het is duidelijk een goed jaar geweest voor de hosting en cloudsector. De gang naar de cloud zet zich in hoog tempo door, en als je kijkt naar de Cloud Adoptie Monitor van onze vrienden van DHPA (te downloaden op de website trustedcloudexperts.nl) zie je dat een belangrijk gedeelte van die groei toch plaatsvindt bij private clouds en onafhankelijke, lokale aanbieders. Natuurlijk groeit de publieke cloud van Azure, AWS en andere ook aardig, maar het beeld dat alle IT naar de publieke cloud gaat lijkt toch niet te kloppen. Er zijn toch sterke redenen voor Nederlandse bedrijven om liever zaken te doen met een Nederlandse partij. Dat stemt hoopvol.

Ook als je kijkt naar de groeiruimte die er nog is zie je dat we nog lang niet uitgegroeid zijn als branche. Het aantal bedrijven dat de gang naar de cloud ingaat groeit nog steeds, en dat gaat nog wel even door.

Een reële bedreiging voor de groei van de sector vormt het tekort aan IPv4 adressen. RIPE heeft in november aangekondigd dat de reserves leeg zijn. Er worden geen nieuwe blokken meer uitgegeven. Dan maar overstappen op IPv6? Was dat maar zo makkelijk. Het probleem zit niet zozeer bij de hosters. Er hangen in het internet nog honderdduizenden routers en switches die alleen maar IPv4 aankunnen. Vervanging daarvan is een enorme klus, en de access providers trekken er nog niet heel hard aan.

IPv6 is ergens in de jaren negentig opgezet (ik geloof dat de standaard in 1998 klaar was). Het is een schande dat de industrie in 2019 nog steeds niet klaar is om ermee te werken. Het is mijn rol niet om met de vinger te wijzen naar deze of gene, laten we het erop houden dat het een kolossaal collectief falen is.

En laten we hopen dat dit nu echt een wake-up call is en dat netwerkaanbieders, fabrikanten, software uitgevers, cloud aanbieders en alle andere stakeholders er nu serieus werk van gaan maken.

Last but not least: hoe gaat het met ISPConnect en DHPA? Al sinds dit voorjaar zijn we bezig met te kijken of we één organisatie kunnen worden. Het is logisch: we vertegenwoordigen dezelfde sector, we hebben dezelfde agenda, we willen dezelfde dingen voor onze achterban. De wil is er. The devil is in the details natuurlijk. Hoe gaan we lid-en deelnemerschap invullen? Hoe fuseer je een stichting (DHPA) en een vereniging (ISPConnect). Twee non-profits met elkaar fuseren is wat gecompliceerder dan twee bedrijven samenbrengen. Je kunt (en wilt) de fusie niet zomaar opleggen, je moet zorgvuldig te werk gaan. Je moet de belangen van alle partijen goed borgen, je moet zorgen voor inspraak en draagvlak. Kortom. We zijn bezig, en we nemen de tijd om het goed te doen. In de komende maanden kom ik hier nog wel een aantal keer op terug.

Voor nu wens ik iedereen alvast hele fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling.

Simon

Vragen? Belangstelling in ISPConnect? Aarzel niet mij te mailen op simon@ispconnect.nl

Source link

Vorig artikelmaincubes breidt uit in het Rijn-Maingebied
Volgend artikelArcadiz and AFIBER cooperation